Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheek aflossen of niet?

Is het handig om je hypotheek af te lossen of juist niet? Als je recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek, dan moet je tegenwoordig aflossen. Tussentijds meer aflossen en daarmee de hypotheek en maandlasten verlagen is ook simpelweg aantrekkelijk. Maar in welke gevallen is het beter om niet af te lossen? Wat moet je doen: hypotheek aflossen of niet? Hypotheekrente.nl zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen!

Hypotheek aflossen of niet: recht op hypotheekrenteaftrek

Koop je voor het eerst een huis en sluit je een hypotheek af? Wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek? Dan moet je de lening binnen dertig jaar aflossen. Iedere maand los je een klein deel van de hypotheek af. Uiteindelijk heb je dan aan het einde van de looptijd jouw complete lening afbetaald. Zowel een lineaire hypotheek als een annuïteitenhypotheek werken op deze manier.

Je hypotheek aflossen heeft diverse voordelen. Je hebt bijvoorbeeld een lagere hypotheekschuld en daardoor ook lagere maandlasten. Als je aflost op jouw hypotheek, dan heb je bovendien minder vermogen. Onder vermogen verstaan we onder andere spaargeld, beleggingen en overig vermogen. Doordat je minder vermogen hebt, betaal je vervolgens mogelijk minder belasting in box 3.

Geen restschuld

Hoe meer je aflost, hoe kleiner het risico is op een restschuld bij de verkoop van jouw huis. De hypotheekschuld wordt lager en de waarde van jouw woning blijft meestal gelijk of stijgt zelfs. Ook een klein verlies is zelf beter op te vangen als je al een deel van de hypotheek hebt afgelost. Maar het blijft een heel persoonlijke vraag: wil je jouw hypotheek aflossen of niet? Er kunnen namelijk in jouw financiële situatie ook nadelen verbonden zijn aan te snel teveel geld aflossen.

Financiële buffer

Het extra aflossen op jouw hypotheek kent ook wat nadelen. Zo slinkt je spaarrekening en daarmee ook jouw financiële buffer. Het is slim om altijd een goeie financiële buffer aan te houden. Over wat voor bedrag hebben we het dan? Zorg er in ieder geval voor dat je van deze buffer de kosten van een aantal maanden levensonderhoud kunt blijven betalen.

Boetevrij aflossen

Daarbij mag je per kalenderjaar slechts een deel van jouw hypotheek aflossen. Vaak gaat het om ongeveer 10% tot 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Wanneer je (meer) aflost, dan is de kans aanwezig dat je een boeterente moet betalen omdat de geldverstrekker inkomsten misloopt. Bij sommige hypotheekaanbieders mag je wel onbeperkt aflossen uit eigen spaargeld. Daarnaast kun je bij andere geldverstrekkers bijvoorbeeld maximaal 15% van het hypotheekbedrag aflossen. Dat is mogelijk bij Argenta, Woonfonds Hypotheken en Venn Hypotheken.

Minder toeslagen

Verder betaal je minder hypotheekrente als je de lening aflost. Hierdoor maak je ook minder gebruik van hypotheekrenteaftrek. Omdat je minder aftrekt van de belastingen in box 1, wordt jouw totale belastbare inkomen hoger. Mogelijk betaal je hierdoor meer belasting in box 1 en val je zelfs in een hoger belastingtarief. Als jouw belastbaar inkomen hoger wordt, heeft dat daarnaast wellicht gevolgen voor de hoogte van de te ontvangen zorg- en kinderopvangtoeslag.

Je hypotheek aflossen of niet? Het heeft alles te maken met jouw persoonlijke financiële situatie. Laat daarom een van onze adviseurs meedenken over de mogelijkheden voor jou!

Waarmee kunnen we je helpen?