Hypotheek aflossen of niet

Hypotheek aflossen of niet? Als u recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek moet u aflossen. Tussentijds aflossen en daarmee de hypotheek en maandlasten verlagen is ook aantrekkelijk. En in welke gevallen is het beter om niet af te lossen? Wat te doen: hypotheek aflossen of niet?

Hypotheek aflossen of niet: recht op hypotheekrenteaftrek

Koopt u voor het eerst een huis en sluit u een hypotheek af? Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek – en eigenlijk wil iedereen dat want het scheelt enorm in de netto woonlasten – dan moet u deze lening binnen dertig jaar aflossen. Dit kan met een lineaire hypotheek of met een annuïteitenhypotheek.

U hypotheek aflossen heeft diverse voordelen. U heeft een lagere hypotheekschuld en daardoor lagere maandlasten. Als uw aflost op uw hypotheek, heeft u bovendien minder vermogen. Dat wil zeggen bijvoorbeeld spaargeld, beleggingen en overig vermogen. Hierdoor betaalt u mogelijk minder belasting in box 3.

Geen restschuld

Hoe meer u aflost, hoe kleiner het risico is op een restschuld bij de verkoop van uw huis. De hypotheekschuld wordt lager en de waarde van uw woning blijft meestal gelijk of stijgt zelfs. Ook een klein verlies is zelfs op te vangen als u al een deel van de hypotheek heeft afgelost.

Nadelen aflossen

Natuurlijk heeft extra aflossen op uw hypotheek ook nadelen. U spaarrekening en daarmee uw financiële buffer slinkt. Het is slim om een financiële buffer te behouden. Houd rekening met een bedrag waarmee u een aantal maanden de kosten van levensonderhoud kunt blijven betalen.

Boetevrij aflossen

U mag per kalenderjaar slechts een deel van de hypotheek aflossen. Vaak gaat het om tien tot twintig procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Lost u (meer) af, dan betaalt u soms een boeterente. Dit gebeurt omdat de bank inkomsten misloopt. Die houdt rekening met rente op een bepaald bedrag. Als dat bedrag lager wordt, loopt de bank inkomsten mis.

Mogelijk meer belasting in box 1

Als u aflost, betaalt u minder hypotheekrente. Dit betekent dus ook dat u minder rente kunt aftrekken. Omdat u minder aftrekt in box 1, wordt uw belastbare inkomen hoger. Hierdoor betaalt u mogelijk meer belasting in box 1. Doordat uw belastbare inkomen hoger wordt, valt u mogelijk in een hoger belastingtarief.

Toeslagen

Als uw belastbaar inkomen hoger wordt, heeft dat mogelijk gevolgen voor de hoogte van de te ontvangen zorg- en kinderopvangtoeslag. Toeslagen kunnen zelfs compleet vervallen, een flinke hap op de maandelijkse lasten.

Over hypotheken

Juridische looptijd

De juridische looptijd is de looptijd waarvoor een overeenkomst, zoals een overeenkomst van geldlening gesloten is. Deze looptijd hoeft niet gelijk te zijn aan de economische looptijd van een hypothecaire …