Soorten Hypotheek

U kunt kiezen uit diverse soorten hypotheek als u een huis koopt. Door stengere hypotheekregels zijn de soorten hypotheek waarmee u profijt heeft van hypotheekrenteaftrek wel flink uitgedund. Dat maakt het vaak eenvoudiger om een keuze te maken.

Soorten hypotheek: lineair en annuïtair

Om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek moet de hypotheek binnen dertig jaar annuïtair worden afgelost. Dat kan met twee soorten wat betreft hypotheek: een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaalt u in dertig jaar de hele hypotheek af. U betaalt een vast bedrag per maand aan de bank, zolang de hypotheekrente hetzelfde blijft. Het bedrag bestaat uit rente en aflossing. De verhouding tussen rente en aflossing verandert gedurende de looptijd van de hypotheek. Heeft u net een hypotheek afgesloten, dan lost u weinig af en betaalt u veel rente. Naarmate de maanden en jaren verstrijken, betaalt u meer aflossing en betaalt u minder rente. Het enige nadeel aan deze hypotheek is dat u steeds minder rente kunt aftrekken. Uw nettolasten stijgen daardoor iedere maand een beetje.

Lineaire hypotheek

Over de hele looptijd is de lineaire hypotheek goedkoper. Toch kiezen veel mensen voor een annuïteitenhypotheek. De lineaire hypotheek is eigenlijk de makkelijkste hypotheekvorm. U lost elke maand een vast bedrag af. U betaalt dus elke maand over een kleiner bedrag rente. Omdat u sneller aflost dan bij een annuïtaire hypotheek, scheelt dat aan het einde van de rit duizenden euro’s aan rente. Omdat de maandlasten in het begin van de hypotheekperiode hoger zijn – omdat u gelijk flink gaat aflossen – kiezen veel starters toch voor een andere vorm dan lineair.

Andere soorten hypotheek verdwijnen

Bij andere hypotheekvormen komt u sinds een paar jaar vaak niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Waarschijnlijk verdwijnen de andere hypotheekvormen dan ook langzaam. De regel geldt alleen voor nieuwe hypotheken en dus niet voor bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken.

Spaarhypotheek

Veel mensen hebben nu nog een spaarverzekering. Hiermee wordt kapitaal opgebouwd, waarmee de aflossingsvrije lening aan het einde in één keer wordt afgelost. Omdat er niet wordt afgelost, profiteert u maximaal van de renteaftrek. Bij een spaarhypotheek is het rendement in de spaarverzekering precies hetzelfde is als de rente over de lening. Daardoor is de aflossing gegarandeerd. Naast de kapitaalopbouw zit in de spaarverzekering ook de overlijdensrisicoverzekering.

Bekijk op Hypotheekrente.nl wat de beste hypotheek voor u is!

Over hypotheken

Contante waarde

Als een lopende hypotheek in z’n geheel of gedeeltelijk wordt beëindigd, ontstaat er voor de geldverstrekker een renteverlies als de overeengekomen rente hoger is dan de op dat moment geldende …