Klik hier om WhatsApp te openen

Huizenprijzen nemen nog toe, maar stijging vlakt af

28 juli 2022

Wat gaan de woningprijzen doen? En hoe ontwikkelen ze zich ten opzichte van vorig jaar? Het Kadaster en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) doen onderzoek naar de prijsontwikkeling. Ze geven een bijzonder inkijkje in wat er van april tot en met juni gebeurde met de huizenprijzen in verschillende provincies.

Afname van toename

In heel Nederland zijn de woningprijzen het afgelopen kwartaal nog flink toegenomen. Een huis is gemiddeld 18,4% duurder dan vorig jaar in dezelfde periode. Toch is de stijging niet meer zo fors als in de eerste maanden van dit jaar, toen zagen we nog een prijstoename van 20,3%. De stijging van de prijzen vlakt dus af. Dit gebeurde eigenlijk in alle provincies, behalve in Drenthe en Overijssel. Hier bleef de prijsstijging in het eerste en tweede kwartaal gelijk.

Van Flevoland tot Zeeland

In welke provincie zijn van april tot en met juni de huizenprijzen het meest toegenomen? In Flevoland. Hier werd een koophuis maar liefst 21,7% duurder ten opzichte van het tweede kwartaal in 2021. Veel zuidelijker, in Zeeland, was juist de kleinste prijsstijging waarneembaar: 16,1%. In de grote steden in de Randstad stegen de prijzen ook nog steeds, maar minder dan gemiddeld in heel het land.

Aantal verkochte huizen

Wat voor gevolgen hebben die (afvlakkende) prijsstijgingen op het aantal verkochte woningen? Er wisselden fors minder huizen van eigenaar dan vorig jaar in het tweede kwartaal, maar dit heeft ook met de stijgende hypotheekrente te maken. In totaal zijn er 47.382 huizen verkocht, 10,2% minder dan in april, mei en juni 2021.

Toekomst onzeker

Er wordt inmiddels minder bezichtigd, minder verkocht, maar meer te koop aangeboden. Wat gaat dat betekenen voor de woningprijzen? En wat gaat de hypotheekrente doen? Woningmarktvoorspellingen worden telkens door economen aangepast, de toekomst is onzeker. Met een huizentekort van 390.000, verwachten experts niet direct dat de woningprijzen extreem gaan dalen, maar niets is onmogelijk.

Heb jij een koopwoning op het oog? Maak vrijblijvend een afspraak bij ons om jouw hypotheekwensen inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Wij helpen je graag aan de hypotheek met de scherpste rente die past bij jouw persoonlijke situatie!

Auteur: Francis Boer