Klik hier om WhatsApp te openen

Gaat de hypotheekrente weer dalen?

19 juli 2022

Afgelopen half jaar is de hypotheekrente snel toegenomen, per maand steeg de rente soms wel met een half procent. Hier lijkt verandering in te komen: de ontwikkeling van de hypotheekrente is gestabiliseerd. Afgelopen week verlaagden een aantal geldverstrekkers zelfs hun rente. Hoe gaat dit verder?

Verdubbeling aanbod huizen

De woningmarkt is aan het afkoelen, dit wordt met name veroorzaakt door de hogere hypotheekrente. Het budget van kopers neemt af door de stijgende maandlasten, waardoor er veel minder wordt overboden en minder wordt verkocht. Verkopers aan de andere kant die pas op langere termijn verhuisplannen hebben, zetten hun huis eerder te koop. Sinds januari is het aantal te koop staande woningen verdubbeld.

Dalende hypotheekrente

De hypotheekrente steeg in korte tijd van 1,5% naar gemiddeld zo’n 4%. Voor het eerst dit jaar lijken de rentes nu te stabiliseren en wordt er zelfs hier en daar alweer verlaagd. Dit heeft alles te maken met de kapitaalmarktrente, die sinds vijf weken is gedaald van 2% naar 1,5%. Banken en andere hypotheekverstrekkers kopen tegen dat tarief hun geld in. Nu is er dus iets meer ruimte om de hypotheekrente te laten dalen.

Stagnerende economie

Waarom is de kapitaalmarktrente recent weer gedaald? Economen voorspellen dat de economie de tweede helft van het jaar stagneert door de (blijvende) hoge inflatie, waardoor huishoudens minder koopkracht hebben. De kapitaalmarktrente steeg hiervoor juist hard door de explosieve economische groei na een aantal jaren coronacrisis.

Richting een nieuw laagterecord?

De Nederlandse en Europese economie zijn grillig, hier zijn woningkopers en -verkopers de dupe van. Is er ondanks die grilligheid iets te zeggen over de ontwikkeling van de hypotheekrente? Gaat die weer richting een historisch dieptepunt? Daar is weinig met zekerheid over te zeggen. Wél durven experts te voorspellen dat de tijd van 1% rente bij een tienjaarslening voorbij is.

Wil jij profiteren van de dalende hypotheekrente? Maak een afspraak met een van onze experts, die je helpt de voordeligste hypotheek in jouw persoonlijke situatie af te sluiten!


Auteur: Francis Boer