Huiseigenaar? Een paar tips voor je belastingaangifte  

Huiseigenaar? Een paar tips voor je belastingaangifte  
13 maart 2018

Recent tipten we al een paar interessante belastingvoordeeltjes, die aardig wat geld kunnen schelen bij de belastingaangifte. Hier moest wel een vervolg op komen, want er zijn nog een paar interessante aftrekposten en tips onbenoemd gebleven. Doe er je voordeel mee!

Restschuld

Hoe zit het precies met de renteaftrek over een mogelijke restschuld? Je mag maar liefst vijftien jaar de rente en de financieringskosten van de restschuld van je belasting aftrekken. Let op: dit geldt wel alleen voor een restschuld die is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017. In de gestelde vijftien jaar ben je hoe dan ook niet genoodzaakt de lening (compleet) af te lossen.

WOZ-waarde aanvechten

Op basis van de WOZ-waarde moet een woningeigenaar de onroerendezaakbelasting aan de gemeente betalen. Stijgt deze waarde, dan stijgt deze belasting ook automatisch. Ook het eigenwoningforfait groeit mee met de stijging van de WOZ, het voornoemde forfait is een percentage van 0,75% van de marktwaarde. Daarnaast heeft de waarde ook invloed op je rioolheffing, de afvalstoffenheffing en je waterschapsbelasting. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je huis (van begin 2016, die gebruik je namelijk voor de aangifte over 2017) en heb je hier goede argumenten voor, dan loont het de moeite om dit aan te vechten. Het kan veel belastingvoordeel opleveren! In een aantal  gevallen is een gestegen WOZ-waarde juist voordelig, lees er hier meer over.

Besparen op vermogensbelasting

Niet voor iedereen zal dit voordelig zijn, maar het loont zeker de moeite om het eens uit te rekenen. Je kunt namelijk besparen op je vermogensbelasting door aan het einde van het jaar extra af te lossen op de hypotheek, zodat je spaarsaldo op 1 januari (als de vermogensbelasting wordt berekend) vrij laag is. Je kunt dan aan de andere kant wel weer minder hypotheekrente aftrekken, dus is het  de vraag wat in jouw persoonlijke situatie voordeliger is.

 

Meer weten over mogelijke aftrekposten bij je belastingaangifte? Die te maken hebben met je hypotheekrenteaftrek, mogelijkheden tot schenken of zelfs reiskosten? Check het in het eerdere bericht dat we hierover schreven!

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Amsterdam en Utrecht willen eigen maatregelen
Positiviteit over huizenmarkt in Nederland
Bestedingen aan huis blijven nog steeds achter
Airbnb stuwt Amsterdamse huizenprijzen omhoog
Starters hebben kansen op de woningmarkt
Starterslening blijft

Goed nieuws voor mensen die een eerste woning willen kopen, maar nét niet genoeg geld voor een hypotheek kunnen lenen: de Starterslening krijgt een vervolg. Het steuntje in de rug … lees meer

Over hypotheken

Bloot eigendom

De bloot-eigenaar heeft over het algemeen niet de directe beschikking over zijn zaak, doordat een ander hier een genotsrecht op heeft. De zaak zelf wordt het bloot eigendom genoemd. Soms …