3 handige aftrekposten bij de jaarlijkse belastingaangifte

6 maart 2018

De maand maart is weer begonnen, en dat betekent dat de belastingaangifte over het voorbije jaar weer mag worden ingediend. De Belastingdienst maakt het niet leuker, maar wel makkelijker, en heeft dus je aangifte al ingevuld. Toch is het heel belangrijk om zelf te kijken naar mogelijke aftrekposten en belastingvoordeeltjes, we hebben er drie voor je verzameld die heel wat voordeel op kunnen leveren.

1. Hypotheekrente

Natuurlijk staat deze aftrekpost bovenaan in ons lijstje, het is niet voor niets de meest populaire en meest besparende post voor belastingaftrek. Al de rente die je betaalt over het geld dat je leent voor de aankoop van een eigen huis, een verbouwing óf het afkopen van bijvoorbeeld erfpacht, mag worden afgetrokken. Sinds 2001 geldt wel de regel dat je hypotheekrente maar maximaal dertig jaar aftrekbaar is. Mocht je het afgelopen jaar een huis hebben gekocht, weet dan dat je ook veel eenmalige kosten hiervoor kunt aftrekken. Bijvoorbeeld de kosten voor hypotheekadvies, de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor de NHG-aanvraag en de taxatiekosten.

2. Schenken

Dit is niet direct een aftrekpost, maar kan wel voor jou – of in ieder geval voor je familie – belastingvoordeel opleveren. Heb je bijvoorbeeld kinderen die zoekende zijn naar hun eerste (betaalbare) woning, dan kun je ze jaarlijks tot een maximum van €5363,- belastingvrij schenken. Je ontloopt hierdoor de schenkbelasting, uiteindelijk de erfbelasting én eventueel de vermogensheffing: als uw eigen vermogen net boven de belastingvrije €25.000 is uitgegroeid, kan het voordelig zijn om een eventuele schenking te overwegen. Gaan die kinderen echt  over tot de aankoop van een huis, mag je eenmalig zelfs een bedrag van €100.800,- belastingvrij schenken. Dit mogen ze vanzelfsprekend wél alleen gebruiken voor de aankoop van hun paleisje.

3. Reiskosten

Reis jij met het OV naar je werk en ben jij het afgelopen jaar verder van je werk gaan wonen? Of woonde je sowieso al niet dichtbij je werk? En, belangrijk: worden niet al je reiskosten van en naar werk met het OV vergoed? Dan kun je het deel dat niet door de baas wordt vergoed aftrekken van de belasting. Er is wel één voorwaarde aan verbonden: je moet in ieder geval 40x per jaar van en naar je werk reizen met het Openbaar Vervoer.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Programma van eisen

Een programma van eisen is een lijst of omschrijving van wensen en eisen. Deze wensen kunnen uiteenlopen van het benoemen van een stijl (landelijk, strak, eigentijds, klassiek, industrieel, sober) tot …