Historisch laagterecord hypotheekrente

4 september 2019

Ja, je leest het goed – de hypotheekrente is nog nooit zó laag geweest. De rente voor 20 jaar vast duikt onder de 2% en zelfs onder de 1% bij 2 jaar vast. Banken gaan de keiharde concurrentiestrijd aan, reageren op elkaar door soms zelfs met meer dan een tiende procentpunt te zakken. Wat gaat september ons brengen?

ECB stimuleert lenen

In augustus was er sprake van maar liefst 100 (!) renteverlagingen. September gaat waarschijnlijk voor nog meer vuurwerk op dit terrein zorgen. De Europese Centrale Bank heeft namelijk al gehint dat ze stimuleringsmaatregelen gaat nemen, welke precies is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat de ECB geld lenen aantrekkelijk wil maken, er moet zo min mogelijk gespaard worden. De economie, die door Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China heel wat te verduren heeft, moet worden aangewakkerd.

Duik in het diepe

In voorbereiding op de maatregelen van de ECB, verlagen dus vele banken hun hypotheekrente alvast. Het laagste rentepercentage op 20 jaar vast daalde sinds half juli bijvoorbeeld al met 0,26% en bij 30 jaar vast zelfs met 0,31%. Grootbanken als SNS en Rabobank hebben alvast aangekondigd dat ze in deze maand weer een duik in het diepe gaan nemen wat rentedaling betreft.

Deense toestanden  

Waar gaat dit heen? Krijgen we hier binnenkort een Deense situatie? Dat we geld toe krijgen bij een hypotheek? Ons land heeft een ander hypotheeksysteem dat niet zo snel de marktrente ‘kan’ volgen als in Denemarken. Daarnaast compenseren de banken met de (tegenwoordig vrij hoge) marge op de hypotheekrente het verlies op de spaarrente, dit wankele evenwicht zullen ze niet zomaar verstoren.

Check hier de meest recente rentetarieven. Profiteren van dit historische laagterecord? Laat een van onze experts met je meedenken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Beslag

Door middel van een beslag kan een schuldeiser vermogensbestanddelen van een schuldenaar te gelde maken. Men kan beslag leggen op loon, spaargeld, roerende en onroerende zaken. In principe is beslag …