Denen lossen extra af door negatieve rente

16 augustus 2019

Recent kopten we al dat je in Denemarken een hypotheek voor 20 jaar vast kan afsluiten tegen 0% rente. Dat niet alleen, bij een andere Scandinavische bank krijg je zelfs geld toé (-0,5%) als je een hypotheek met een looptijd van tien jaar afsluit. Hoe werkt dat precies? En is het al direct populair?

Primeur

Niet zomaar een louche geldverstrekker, maar de derde bank van Denemarken, Jytske Bank, heeft de primeur met deze bijzondere hypotheek. Er wordt niet jaarlijks een bedrag aan rente aan de hypotheeknemer uitbetaald, maar per jaar krijgt de huiseigenaar een (klein) bedrag aan aflossing extra cadeau. Dit betekent als je (omgerekend van Deense kronen) bijvoorbeeld een lening van €400.000,- hebt,  je toch jaarlijks €2.000,- ‘extra’ aflost.

Andere kosten

De aan te kopen woning is het onderpand van de lening, en deze specifieke hypotheek met negatieve rente mag alleen worden afgesloten tot een bedrag van 80% van de executiewaarde van de woning. Daarnaast zijn er natuurlijk nog wel andere kosten verbonden aan het afsluiten van een hypotheek, dus of je er als huizenbezitter uiteindelijk veel aan overhoudt?

Liever 30 jaar vast

De Denen zelf lijken nog niet direct overtuigd. Dat ligt vooral aan het feit dat ze bij de aankoop van een huis vaak voor een hypotheek gaan met een langere looptijd. De gemiddelde Deen kiest voor minstens 30 jaar rentevast. Er worden wel leningen met een looptijd van 10 jaar gekozen, maar die worden vaak gebruikt voor de verbouwing van de woning.

Wanneer volgen ‘wij’?

Waarschijnlijk kiezen meer Denen voor de optie van marktleider Nordea, de eerder genoemde 20 jaar tegen 0% rente. Of misschien toch maar 30 jaar rentevast tegen maar 0,5% rente bij dezelfde bank. Wanneer de Nederlandse banken met dit soort rentetarieven komen, vraag je? Voorlopig niet. Ons land heeft een ander hypotheeksysteem dat niet zo snel de marktrente ‘kan’ volgen als in Denemarken. Helaas!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Pandhouder

De pandhouder is de crediteur.