20 jaar lenen tegen 0% rente in Denemarken

13 augustus 2019

Een unicum in de Deense geschiedenis: de Scandinavische bank Nordea gaat hypotheken aanbieden (met een rentevaste periode van 20 jaar) tegen 0% rente. Concurrent Jyske Bank A/S maakte eerder al bekend zelfs geld tóe te gaan geven, daar kun je als Deense huizenkoper voor 10 jaar rentevast een hypotheek afsluiten tegen -0,5% rente.

Negatieve marktrente

Al lange tijd staat de rente zeer laag, niet alleen in Denemarken, maar in diverse Europese landen. Toch is de Scandinavische bank de eerste die een hypotheek helemaal zonder rente aanbiedt. Hiermee tonen de obligatiebeleggers, de investeerders waar de bank van afhankelijk is, dat ze nog voor lange tijd een negatieve marktrente voorzien. Zelfs op een rentevaste periode van maar liefst 30 jaar, vraagt marktleider Nordea maar 0,5% rente.

Invloed woningmarkt

Lenen is in Denemarken nog nooit zo goedkoop geweest. Dit gaat naar alle waarschijnlijkheid invloed hebben op de huizenmarkt, de woningprijzen zullen snel stijgen. Net als in Nederland geven staatsobligaties in het Scandinavische land al langere tijd een negatieve rente. Recent stond de rente op een staatsobligatie voor 10 jaar  in Nederland op -0,481%, in Denemarken zelfs op -0,539%.

Renteopslag

Hoewel de negatieve rente op staatsobligaties niet eens zoveel verschilt, zullen Nederlandse banken niet snel het voorbeeld van Nordea en Jyske Bank A/S volgen. Hier wordt voor een rentevaste periode van 10 jaar nog meer dan 1% rente gevraagd. Dat komt onder andere omdat Nederlandse banken werken met een renteopslag voor woningen in een hoge risicoklasse.

Verschillend hypotheeksysteem

Belangrijker nog: Denemarken heeft een heel ander hypotheeksysteem dan Nederland. De rente die een woningbezitter moet betalen is volgens een vaste formule gekoppeld aan de rente op speciale Deense hypotheekobligaties. Hierdoor volgt de hypotheekrente snel de marktrente, waar die twee rentes in ons land minder van elkaar afhankelijk zijn.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Legitimaris

Een legitimaris is een persoon die recht heeft op een legitieme portie.