Klik hier om WhatsApp te openen

Landelijk fors minder hypotheekaanvragen, bij ons druk

2 augustus 2022

Afgelopen maand lag het aantal hypotheekaanvragen op 28.819. Dit lijkt een groot getal, maar is 36% minder dan dezelfde maand vorig jaar. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maakte recent deze cijfers bekend. Het past in de trend van afgelopen maanden.

Zomerdipje?

De hypotheekmarkt heeft in de zomer vaker last van een dipje, zo weet Reinier van der Heijden, directeur van Hypotheken Data Netwerk te melden, maar niet in deze mate. Zo ligt het aantal hypotheekaanvragen in juli 28% lager dan het gemiddelde aantal in juli de afgelopen vier jaar.

Bijna geen oversluiters meer

Een daling van het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van vorig jaar, zien we al een aantal maanden. Dit heeft alles te maken met de stijgende hypotheekrente. Waar vorig jaar, toen de rente historisch laag was, veel mensen hun hypotheek oversloten, is dat niet meer zo voordelig. Uit de data van HDN blijkt dat er in juli 72% minder oversluiters een hypotheekaanvraag deden.

Hypotheek- én woningmarkt

Niet alleen de groep oversluiters is gekrompen, überhaupt het aantal mensen dat een hypotheek aanvraagt. De stijging van de hypotheekrente maakt het kopen van een woning voor een steeds grotere groep onmogelijk. Daarnaast is het aanbod op de woningmarkt ook niet heel groot, wat uiteindelijk ook tot een daling van het aantal aangevraagde én afgesloten hypotheken leidt.

Voordelige hypotheek

De hypotheekrente lijkt voorlopig even stabiel, hier en daar was zelfs een lichte daling zichtbaar. Wat heeft dit voor gevolgen voor de hypotheek- en woningmarkt? Dat zal de toekomst uitwijzen. Wil jij in deze periode van (relatief) hoge rentes de meest voordelige hypotheek die past bij jouw financiële situatie? Maak dan (vrijblijvend) een afspraak met een van onze experts!

Auteur: Francis Boer