DNB positief over woningmarkt

14 december 2015

De woningmarkt herstelt zich sneller dan gedacht. Na een prijsdaling van 22 procent in vijf jaar stijgen de Nederlandse huizenprijzen sinds medio 2013 weer. Gemiddeld zijn de huizenprijzen 6,8 procent hoger. Ook het aantal huizen dat wordt verkocht stijgt. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).  

De Nederlandse economie draait op eigen kracht en herstelt zich, zo stelt DNB op basis van de halfjaarcijfers. Hoewel de werkloosheid nog hoog is, stijgen het consumentenvertrouwen, de binnenlandse bestedingen en de woningmarkt. De huizenprijzen stijgen en het aantal verkochte woningen neemt toe.

 

Meer huizen verkocht

In oktober van dit jaar werden zo’n 16.000 woningen verkocht en dat is vrijwel gelijk met het gemiddelde van oktober 2008 en slechts 3.000 minder dan in het piekjaar 2005. Hoewel de huizenprijzen weer stijgen, is de 22 procent daling nog niet goed gemaakt. Veel huizen staan volgens de DNB onder water en worden daarom niet te koop gezet. De verwachting is dat de stijging van de huizenprijzen doorzet.

 

Jouw huis meer waard?

Benieuwd of jouw woning in waarde is gestegen? Laat nu een onafhankelijke taxatie uitvoeren voor slechts 350 euro. Momenteel is de hypotheekrente historisch laag en zijn de huizenprijzen nog niet op het oude niveau. Een goed moment dus om een huis te kopen. Lees verder hier.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Looptijd

De looptijd is de periode waarvoor een financiering wordt afgesloten. Deze periode kan verschillen, maar is in veel gevallen 30 jaar.