Centrale rentetarieven verhoogd: snel een hypotheek afsluiten?

21 juli 2017

Recent somden we drie redenen op om nog dit jaar nog een hypotheek af te sluiten. De Europese Centrale Bank geeft nog een extra reden: de laatste weken laat ze doorschemeren dat binnenkort de centrale rentetarieven worden verhoogd.

Stormloop aan hypotheekaanvragen

Als de ECB werkelijk overgaat tot verhoging van de centrale rentetarieven, zal de – op het moment historisch lage hypotheekrente – waarschijnlijk meestijgen. Grote banken als de ABN Amro, de ING en de Rabobank verhoogden naar aanleiding van de signalen vanuit de ECB alvast hun tarieven. Dit had een directe stormloop aan hypotheekaanvragen tot gevolg, het aantal aanvragen steeg afgelopen week met maar liefst 40%.

‘Handel niet uit paniek’

Diverse experts beweren juist wat anders: een renteverhoging bij de ECB hoeft niet direct vertaald te worden naar de Nederlandse hypotheekrentes, een significant effect duurt namelijk sowieso enkele maanden. Ze waarschuwen niet direct uit paniek te handelen, dit heeft een heel nadelig effect op de huizenmarkt. Worden er binnen korte tijd heel veel huizen verkocht, komt er nog meer druk op de toch al oververhitte huizenmarkt en zullen de prijzen ontzettend hard stijgen.

Nederlandse hypotheekmarkt blijft interessant

Sowieso hoeven huizenkopers en mensen die hun hypotheek willen oversluiten niet in paniek te raken: ook al verhoogt de ECB haar rente, de hypotheekrente in Nederland blijft op een heel laag niveau, om dat de Nederlandse hypotheekmarkt nu eenmaal interessant blijft voor investeerders. Zo meldt o.a. de woordvoerder van Vereniging Eigen Huis in een interview in de Telegraaf.

Redenen om wél dit jaar een hypotheek af te sluiten

Betere redenen om dit jaar wel over te gaan op het afsluiten van een hypotheek, zo meldt het voornoemde krantenartikel, is het feit dat banken vanaf 1 januari 2018 aan strengere regels moeten voldoen bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast werd nog even gewezen op één van de redenen die ook wij eerder noemden: vanaf 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen, in plaats van de 101% dit jaar.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Huurbeding

Het huurbeding is een beding dat de woning niet zonder toestemming van de hypotheekhouder verhuurd mag worden. Dit beding wordt opgenomen in de hypotheekakte.