Klik hier om WhatsApp te openen

Een huis kopen? Doe het nog dit jaar!

Recent stelden we al dat als je een huis wil kopen, je daar vooral niet te lang mee wachten moet. Onder andere omdat de maximale hypotheek volgend jaar omlaag gaat. Maar er zijn meer redenen waarom het gunstig is om nog in 2017 de koop van een huis te overwegen.

Maximale hypotheek daalt in 2018

Dit jaar mag je voor het kopen van een woning nog 101% van de waarde van de woning lenen. Veel starters hebben op dit moment al moeite om een eigen woning te kopen, laat staan als het percentage verder daalt. In 2018 mag er nog maar 100% van de woningwaarde worden geleend, en er zijn voorspellingen dat het percentage nog veel verder teruglopen gaat, naar 90% of zelfs 80%.

De hypotheekrente is historisch laag

Dit ligt behoorlijk voor de hand, maar is een uitstekende reden om dit jaar nog een hypotheek af te sluiten, helemaal omdat niet voorspeld kan worden hoe de hypotheekrente zich komende jaren gaat ontwikkelen. Vergeleken met de afgelopen jaren, is de hypotheekrente op dit moment historisch laag. Om een voorbeeld te noemen: in 2013 betaalde je over een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar 5% rente, inmiddels is dat bij veel hypotheekverstrekkers gedaald tot 158%.

Oók een hypotheek zonder vast contract

Er zijn dit jaar meer mogelijkheden om een hypotheek te krijgen zonder in het bezit te zijn van een vast contract. Voor flexwerkers geldt bijvoorbeeld dat als ze minimaal een jaar bij een uitzend- of detacheringsbureau in dienst zijn en een perspectiefverklaring van het bureau hebben gehad, een hypotheek afgesloten kan worden bij bepaalde geldverstrekkers. Voor ZZP’ers geldt: als je één jaar (i.p.v. de drie jaar die eerder gebruikelijk was) de aangiftes Inkomsten Belastingen kunt overleggen, kan er bij een geselecteerde groep geldverstrekkers een hypotheek worden afgesloten.

Een hypotheek afsluiten als zelfstandige of flexwerker?  Laat één van onze adviseurs meedenken over de mogelijkheden.

Waarmee kunnen we je helpen?