Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Pensioenfondsen investeren miljoenen in hypotheken

Pensioenfondsen investeren miljoenen in hypotheken
7 juli 2017

Sinds een paar jaar zijn Nederlandse Hypotheken erg in trek bij pensioenfondsen. Een goed alternatief voor de laag renderende staatsobligaties, zo wordt beredeneerd. Twee nieuwe pensioenfondsen investeren samen €400 miljoen in MUNT Hypotheken, zo kopte het FD recent.

MUNT Hypotheken

Het belegde vermogen van MUNT Hypotheken komt met deze nieuwe investering ruim boven de €10 miljard. Inmiddels is daarvan al €8 miljard aan hypotheken verstrekt. De jonge hypotheekverstrekker floreert. Pas in 2014 is ze opgericht, vlak nadat in Nederland strengere leennormen waren ingevoerd.

Risico vergelijkbaar met staatsobligaties

Eén van de twee nieuwe pensioenfondsen die geld investeert in MUNT Hypotheken, is het Bedrijfspensioenfonds voor de Koopvaardij. Het andere investerende pensioenfonds wil niet bekend worden, wellicht omdat klanten van het fonds een dergelijke investering toch een behoorlijk risico vinden. Daar is de hypotheekverstrekker het zelf niet mee eens: het risico van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie is vergelijkbaar met staatsobligaties.

Nieuwe hypotheekverstrekkers veroveren de markt

De markt van hypotheekverstrekkers groeide in de afgelopen jaren. Veel nieuwe aanbieders, zoals bijvoorbeeld MUNT Hypotheken, veroveren hun eigen plek en zijn binnen korte tijd van grote betekenis. Deze nieuwe spelers vullen het gat op dat banken achterlaten. In 2011 verstrekten de banken ABN Amro, ING en Rabobank nog 74% van de nieuwe hypotheken, tegenwoordig ligt dat percentage nog maar rond een krappe 50%.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Wijzigingen hypotheekrente

Veel hypotheekaanbieders van Nederland voeren deze week een verandering door in hun aangeboden hypotheekrentes. Hieronder staan aanbieders die wijzigingen aan ons hebben doorgegeven. Aegon Met ingang van 18 januari wijzigt … lees meer

In derde kwartaal opmerkelijk veel woningen verkocht
Minister de Jager: Adviseurs verplicht gediplomeerd
Verhoging OZB voor het eerst onder maximum
Aanvraag subsidie voor zonnepanelen weer mogelijk
Verkopers doen steeds minder hun best
Over hypotheken

Mede-onderzetting

Onder mede-onderzetting verstaat men het tot meerdere zekerheid brengen van een registergoed (vaak een woning) onder hypothecair verband. De eigenaar van het extra onderpand is geen schuldenaar van de hypotheek. …