Aflossingsvrij is steeds vaker aflossingsblij

18 september 2019

Vorig jaar rond deze tijd lanceerde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een grote campagne genaamd ‘Word ook aflossingsblij!’ Tevreden concluderen ze nu dat het effect heeft gehad, en niet zo’n beetje ook.

200.000 mensen in de problemen

De campagne werd destijds gestart om mensen te waarschuwen voor hun aflossingsvrije hypotheek. De NVB vreesde dat zo’n 200.000 mensen in de problemen zouden komen aan het einde van de looptijd (30 jaar) van de hypotheek. Die is namelijk allesbehalve aflossingsvrij, en herfinancieren of in één keer de restschuld afbetalen zou waarschijnlijk niet mogelijk zijn voor deze groep, omdat ze niet kapitaalkrachtig genoeg zijn.

Vroegtijdig oversluiten?

De NVB riep via de campagne de aflossingsvrije hypotheekhouders (ongeveer 1 miljoen in Nederland) op om in gesprek te gaan met hun financieel adviseur, om mogelijke financieringsproblemen op voorhand te kunnen ondervangen door bijv. vroegtijdig over te sluiten, handig te herfinancieren of al een deel van de restschuld af te betalen. Hier is massaal gehoor aan gegeven.

Geslonken probleemgroep

Inmiddels schat de Nederlandse Vereniging van Banken de groep die in de problemen gaat komen aan het einde van de looptijd (vaak tussen 2035 – 2038), op nog maar enkele tienduizenden klanten, in plaats van de gevreesde 200.000. Toch is er niet alleen maar sprake van opluchting, óók die (geslonken) probleemgroep moet worden aangesproken. Juist nu hebben veel klanten nog ruimte en tijd om maatregelen te nemen, zodat ze aan het einde van hun looptijd niet worden gedwongen te verhuizen.

Advies nodig?

De campagne van inmiddels een jaar oud blijft dus relevant. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor ons als hypotheekadviseurs. Maar pas wel als de klant zelf de noodzaak tot handelen ziet. Dus: heb je een aflossingsvrije hypotheek,  lees dan hier onze tips, of vraag direct een van onze adviseurs om met je mee te denken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Sleutelklaar

Een woning wordt sleutelklaar opgeleverd, dat betekent dat er in principe niets meer hoeft te gebeuren. De definitie van sleutelklaar opleveren verschilt per aanbieder, bijvoorbeeld: wel of geen vloer- of wandafwerking.