Advieskosten hypotheek

Waaruit bestaan de advieskosten voor uw hypotheek? En worden deze advieskosten berekend in de hypotheek of apart?

Hypotheek: advieskosten noodzakelijk

Wilt u een hypotheek afsluiten, dan is het gebruikelijk om een hypotheekadviseur in te schakelen. Een gedegen advies brengt advieskosten met zich mee. Daarvoor krijgt u de beste hypotheek voor uw persoonlijke situatie. Advies wint u in bij een Erkend Hypotheekadviseur, per 1 januari officieel een Erkend Financieel Adviseur. Dat kan bij een bank, een hypotheekketen of een zelfstandige hypotheekadviseur. De Erkend Financieel Adviseur heeft de juiste diploma’s om deskundig advies te kunnen geven over uw complete financiële situatie.

Welke hypotheekadviseur?

Er zijn twee opties om advies te krijgen over een hypotheek. U kunt naar een adviseur van een bank, die bemiddelt in de producten van deze bank. U kunt ook naar een zelfstandig hypotheekadviseur of een adviseur van een hypotheekadviesketen. Een zelfstandige en een keten bemiddelen voor meerdere geldverstrekkers. Ga met meerdere hypotheekadviseurs een eerste, oriënterend, gesprek aan. Een eerste gesprek is vaak gratis, er zijn vaak geen advieskosten aan verbonden. Check het wel even bij de desbetreffende adviseur.

Hoeveel bent u kwijt aan advieskosten voor uw hypotheek?

Een bank berekent over het algemeen minder kosten voor advieskosten voor de hypotheek dan een zelfstandig hypotheekadviseur. Dit heeft mede te maken met het feit dat de adviseur bij een bank de klant alleen informeert over de eigen producten. Het kan dus zijn dat er goedkopere hypotheken zijn maar dat u daar niet over geïnformeerd wordt. Een zelfstandig hypotheekadviseur of een keten vergelijkt alle hypotheekaanbieders met elkaar.

Overzicht advieskosten

Verzekeraars en banken mogen advieskosten niet meer in de producten verwerken. Sinds 1 januari 2013 geldt een provisieverbod voor complexe financiële producten, waaronder hypotheken. Hiermee zijn advieskosten een stuk transparanter geworden.

Bij een bank betaalt u meestal tussen de 1.000 en 2.000 euro, bij een zelfstandig hypotheekadviseur tussen de 2.000 en 3.000 euro. Hoe complexer de hypotheek of oversluiting, hoe duurder u uit bent. Starters betalen bijvoorbeeld vaak minder dan doorstromers of ondernemers.

Check de website

Vrijwel alle banken hebben op hun website een overzicht staan van de kosten van het hypotheekadvies. Bij een zelfstandig hypotheekadviseur kunt u daar ook om vragen.

Hypotheekadvies nodig? U kunt ook met een van onze hypotheekadviseurs in gesprek gaan.

Over hypotheken

Exploot

Het exploot is de door een deurwaarder opgemaakte akte waarin deze verslag doet van het betekenen, ofwel het officieeel overhandigen van een gerechtelijk stuk zoals een dagvaarding of een vonnis.