30 jaar vast? Dan betaal je nu minder dan 2% rente!

10 oktober 2019

Ja, je leest het goed – de hypotheekrente is nog nooit zó laag geweest. De rente voor 30 jaar vast duikt nu zelfs onder de 2%, ruim een maand nadat dit bij 20 jaar vast gebeurde. Laagterecords worden aan de lopende band doorbroken. Waar gaat dit heen?

Met NHG

Argenta en HollandWoont zijn de eerste geldverstrekkers die met hun rentepercentages de ‘magische’ grens van 2% doorbreken bij een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar. Daarvoor geldt wel dat het een lening moet zijn met Nationale Hypotheek Garantie, zonder NHG is de rente (bij Argenta bijvoorbeeld) 0,4% hoger.

Historisch gezien uitzonderlijk

Ook de hypotheekrente op leningen zonder NHG dalen gestaag. Wie bijvoorbeeld een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar afsluit, betaalt nog maar gemiddeld 1,76% rente per jaar. In de (recente) geschiedenis zijn dit soort rentedalingen uitzonderlijk. Zo betaalde je bijvoorbeeld in 2012 nog gemiddeld 5% rente, en bijna 30 jaar geleden, in 1990, nog ruim 9%.

Blijvende daling

Omdat de Europese Centrale Bank recent heeft besloten om het voor banken blijvend veel goedkoper te maken om geld te lenen dan om geld te stallen, zullen de hypotheekrentes waarschijnlijk tot het einde van dit kalenderjaar blijven dalen. Hoe profiteert u hier als hypotheekhouder en woningbezitter nu van?

Rentemiddelen? Of liever oversluiten?

Oversluiten kan een goed idee zijn (vooral als u binnen 2 jaar tot het einde van uw rentevaste periode zit), óf rentemiddeling. Hierbij wordt het contract van de rentevastperiode opengebroken, zodat er geprofiteerd kan worden van een lagere hypotheekrente.  Laat vooral een van onze experts met je meedenken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Conversiekosten

Conversiekosten zijn de kosten die je maakt om over te stappen van de ene naar de andere rentevastperiode of om te switchen tussen bandbreedtes.