Oversluiten? Doe het nu!

4 oktober 2019

 Financieel experts verwachten dat de historisch lage hypotheekrente voor de komende maanden nog wat verder daalt, tot het zich begin volgend jaar waarschijnlijk meer stabiliseert. Tijd dus om te overwegen of oversluiten voordelig is voor jouw maandlasten.

Uitzonderlijk laag

Niet alleen de kortlopende vaste hypotheekrente (tot 5 jaar), maar ook de langlopende kunnen tot het einde van het jaar licht dalen. Nu al ligt het gemiddelde rentepercentage voor 5 jaar vast op 1,29% en voor 10 jaar vast op 1,39%. Ook de 20 en 30 jaar vast hebben een uitzonderlijk laag rentepercentage van 1,88% en 2,28%. Dan hebben we het hier wel over hypotheken met NHG.

Niet te voorspellen

Even ter vergelijking: in het eerste kwartaal van dit jaar lag de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast nog op 2,45%, inmiddels dus maar liefst 0,57% lager. Hoeveel het rentepercentage de komende maanden nog gaat dalen is nog niet te voorspellen, maar dat het voorlopig laag blijft is haast met zekerheid te zeggen.

Positief effect

Grote kans dat jouw hypotheekrente als huizenbezitter een stuk hoger ligt. Oversluiten kan dan een positief effect hebben op je maandlasten. Het is dan belangrijk rekening te houden met de boeterente die de geldverstrekker rekent bij het vroegtijdig ‘afbreken’ van je hypotheek. Over het algemeen geldt: als je rentevaste periode binnen 2 jaar verloopt, weegt het snel te behalen voordeel zeker op tegen de boeterente. Is de rentevaste periode nog een stuk langer? Dan neemt het terugverdienen van de boeterente veel meer tijd in beslag, maar kan het natuurlijk alsnog waard zijn.

Twijfel je of oversluiten een goed idee is in jouw financiële situatie? Laat ons met je meedenken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Aanvaarden

Aanvaarden is dat de rechten en plichten van de erflater overgaan op de erfgenaam indien deze de erfenis aanvaardt. De erfgenaam wordt dan automatisch eigenaar van de bezittingen en ook debiteur …