WOZ-waarde nog nooit zo hoog geweest

17 september 2019

Het Centraal Bureau voor Statistiek meldde recent weer een interessant gevolg van de krappe, oververhitte woningmarkt: de WOZ-waarde van de gemiddelde Nederlandse woning rijst de pan uit. Begin januari lag die gemiddeld op €248.000, maar liefst 7,8% hoger dan een jaar eerder.

Taxatie

De WOZ-waarde is de gemeentelijke inschatting van wat je huis waard is, en die is – volgens de berekeningen van het CBS – nog niet zo hoog geweest als nu. En dat terwijl de WOZ-waarde een jaar ‘achterloopt’ op de daadwerkelijke huizenprijs, er wordt getaxeerd op de waarde van de woning op 1 januari het jaar ervoor.

Rotterdamse stijgingen

Waar in Nederland is de woningwaarde het sterkst gestegen, vraag je je dan misschien af. Natuurlijk ergens binnen de Randstad, maar (dit keer) niet in de hoofdstad. In Rotterdam steeg de WOZ-waarde met 16% van €166.000 naar zo’n €192.000. In Amsterdam steeg de woningwaarde ‘maar’ met 11%, tot €378.000.

Bijna 7 ton

De meest waardevolle woningen van ons land bevinden zich in Bloemendaal, daar ligt de gemiddelde WOZ-waarde op €695.000. Liever iets minder betalen voor een huis? Dan zit je in Delfzijl goed, de plek met gemiddeld de laagste woningwaarde van Nederland, €127.000. Dit houdt verband met de hoogste en laagste WOZ-waarden op provincie-niveau, respectievelijk €166.000 gemiddeld in Groningen, tegenover €318.000 in Noord-Holland.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Bij het vaststellen van de WOZ-waarde wordt rekening gehouden met de oppervlakte, de inhoud en het bouwjaar van de woning, alsmede (vooral) de verkoopprijs van vergelijkbare huizen in de buurt. Waar bijvoorbeeld tussen januari 2017 en januari 2018 de WOZ-waarde met 8,3% steeg, nam de gemiddelde woningprijs ook met zo’n 8,6% toe. Het Kadaster en de Waarderingskamer onderzochten recent of gemeenten de laatste 7 jaar niet systematisch huizen over- of onderwaarderen, dat viel gelukkig hartstikke mee.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verwervingskosten

Verwervingskosten is het totaal van kosten om een woning te kunnen kopen (verwerven). De verwervingskosten bestaan naast de koopsom uit onder andere de overdrachtsbelasting (bestaand huis) en financieringskosten, eventueel meerwerk …