Klik hier om WhatsApp te openen

Woningprijzen zijn in twintig jaar niet zo hard gestegen

25 mei 2021

Het is bijna geen nieuws meer: huizenprijzen die de pan uit rijzen. De woningmarkt kookt droog, ondanks de coronacrisis die volgens experts wel tot prijsdalingen had moeten lijden. Maar niets is minder waar. Er is te weinig aanbod, waardoor de huizenprijzen in april weer historisch stegen.

11,5% duurder

Het Kadaster en het CBS doen onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande, particuliere
koopwoningen. Wat blijkt? Koophuizen waren afgelopen april maar liefst 11,5% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds mei 2001, bijna 20 jaar geleden.

Absoluut dieptepunt

Het is nog maar acht jaar geleden dat, als gevolg van de bankencrisis, de huizenprijzen een absoluut dieptepunt bereikten. Dit was in juni 2013. Woningeigenaren zagen hun huis steeds verder onder water verdwijnen. Sinds die maand zijn de prijzen iedere maand verder uit het dal geklommen tot nieuwe hoogtes.

Crisistijd

De prijsindex heeft inmiddels een recordhoogte bereikt. Nog nooit lag het niveau zo hoog als in april 2021. Gaat de huizenbubbel ooit klappen? Wanneer worden huizen weer betaalbaar voor starters? Is  er nu sprake van een woningcrisis? Vragen die niet eenvoudig zijn om te beantwoorden. Alhoewel: over de laatste vraag bestaat eigenlijk geen twijfel. Het is crisistijd. Niet voor woningeigenaren zoals tijdens de financiële crisis, maar voor starters die een huis willen kopen.

Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de huizenprijzen in april maar liefst 63,5% hoger. De geschiedenis leert ons dat prijzen nooit in één rechte streep omhoog blijven gaan. Tenminste, tot nu toe niet. Een schamele troost voor de woningzoekende starter.

Auteur: Francis Boer