Klik hier om WhatsApp te openen

Gaat de huizenbubbel knappen?

1 mei 2021

De woningmarkt is oververhit, overspannen en te krap. Vooral starters kampen met de gevolgen ervan. Maar hoe lang is die huizenbubbel nog houdbaar? Twee op de drie Nederlanders denkt dat ‘ie binnen enkele jaren uiteenspat.

62% voorspelt klappende bubbel

DirectResearch deed in opdracht van een groot financieel adviesketen onderzoek. 524 respondenten deden eraan mee, waarvan 62% dus binnen afzienbare tijd een klappende huizenbubbel voorspelt. Bang zijn de ondervraagden hier overigens niet echt voor. Veel huizenbezitters hebben hun eigen financiële situatie zeker gesteld in het afgelopen coronajaar. Door te verbouwen, of hun hypotheeklasten te verlagen door over te sluiten.

Financiële zekerheid door oversluiten en verbouwen

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 19% van de respondenten bang is voor mogelijke financiële gevolgen rondom de coronacrisis. Kunnen ze blijven wonen in dat huis met die hoge hypotheek terwijl ze bijvoorbeeld in een zwaar geraakte sector als de horeca werken?

Velen wisten tóch te profiteren van de onzekere tijd. In 2020 steeg het aantal hypotheekaanvragen namelijk met 10% (in vergelijking met het jaar ervoor). Er werden ook maar liefst 41% meer aanvragen voor verbouwingen gedaan.

Veel oversluiters in eerste kwartaal

Maar liefst één op de vijf hypotheekaanvragen was vorig jaar afkomstig van oversluiters. De rente daalde naar een historisch dieptepunt, waar huiseigenaren nog snel van wilden profiteren. Liefst vóórdat de gevolgen van de crisis merkbaar zouden zijn op de hypotheekmarkt. Dat zie je terug in de percentages oversluiters: in het eerste kwartaal was er een stijging van 175%.

De coronacrisis heeft nog weinig impact op de hypotheekrente, die weer als vanouds daalt. Profiteer nu nog van de historisch lage rentepercentages! Onze hypotheekadviseurs denken graag met je mee!

Auteur: Francis Boer

Waarmee kunnen we je helpen?