Woningmarkt tijdens coronacrisis toegankelijker voor starter

25 juni 2020

 We zien het in de hypotheekadviesgesprekken die we van maart tot en met mei voerden: de starter slaat z’n slag! Het aantal jonge huizenkopers nam flink toe ten opzichte van vorig jaar. Er waren maar liefst 40% meer kopers in de leeftijd tot 35 jaar, zo blijkt uit cijfers van een groot collega-adviesketen.

Een grote verandering

De onzekerheid is voelbaar op de huizenmarkt, hoe en wanneer zullen de negatieve gevolgen van de crisis écht zichtbaar worden? Starters zien ondertussen eindelijk hun kans schoon: jarenlang werd de woningmarkt ontoegankelijker voor de jonge, ambitieuze woningzoekende. Maar de afgelopen maanden kwam hier verandering in door de plotselinge crisis.

150% meer hypotheekaanvragen door jonge starter

Ongeveer een derde van de hypotheken is de afgelopen periode verstrekt aan huizenkopers tot 35 jaar. Er is helemaal een bijzondere toename zichtbaar in de leeftijdscategorie tot 25 jaar. Vergeleken met vorig jaar zijn er 150% (!) meer hypotheekaanvragen gedaan door deze groep. Vooral in de provincies Overijssel en Drenthe zijn er veel jonge kopers actief op de woningmarkt. Logisch, want hier is van Randstedelijke oververhitting geen sprake en zijn er veel meer woningen te koop onder de NHG-grens van €310.000,-.

Snel profiteren van overwaarde

De directe oorzaak van de toename van het aantal jonge hypotheekafsluiters is natuurlijk de crisis. Maar hoe heeft deze crisis effect op de woningmarkt waardoor er meer ruimte is voor starters? In de eerste plaats zie je dat doorstromers meer haast krijgen, vooral in steden. Hun hypotheek is al een tijdje afgelost, en ze willen nog snel profiteren van de overwaarde van hun huis, voordat de huizenmarkt instort. Hierdoor is er bijvoorbeeld in de grote steden tot wel 10% meer aanbod van woningen.

Starterslening

Sinds de coronacrisis zijn er ook meer starters die gebruik maken van de starterslening. Die wordt door een select aantal gemeenten in Nederland aangeboden. Hiermee krijgt een starter net het beetje extra financiering dat nodig is om een eerste huis te kunnen kopen. Recent hebben verschillende gemeenten de koopprijsgrens van de starterslening verhoogd, zodat meer jonge woningkopers er gebruik van kunnen maken (én dus al hebben gemaakt).

Toekomstmuziek?

De verwachting is dat de huizenprijzen dit jaar nog met 4,3% toenemen. Dat is geen goed nieuws voor de starter. Maar volgens verwachting gaan de woningprijzen volgend jaar juist met 2,1% dalen en in 2022 nog eens met 3.7%. Wat dit gaat betekenen voor het aandeel jonge kopers op de woningmarkt, zal de tijd uitwijzen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Boetevrij aflossen

Wat is boetevrij aflossen? Vaak is bij een hypotheek toegestaan om naast het verplichte deel een extra bedrag boetevrij af te lossen. Het bedrag dat u boetevrij mag aflossen varieert van 10 tot …