Klik hier om WhatsApp te openen

Woningmarkt herstelt, gaan de huizenprijzen verder stijgen?

Als hypotheekadviesketen merken we een stijgende lijn in de hoeveelheid hypotheekaanvragen en de gemiddelde hypotheeksom. Een grote collega-adviesketen deed onderzoek naar de hypotheekcijfers in het tweede kwartaal en doet aan de hand daarvan voorspellingen. Want wat betekent die stijgende lijn voor jou als woningkoper?

Meer hypotheekaanvragen

Zowel onder starters als onder doorstromers is er een stijging van het aantal hypotheekaanvragen, dat met ruim 10% is toegenomen de laatste drie maanden ten opzichte van het eerste kwartaal. Vooral in de Randstadprovincies Zuid- en Noord-Holland en Utrecht is er een toename van het aantal hypotheken dat wordt aangevraagd en afgesloten.

Toegankelijker huizenmarkt voor starters

Hoewel er nog steeds wordt gevreesd voor een mogelijke recessie en de daarbij horende dalende woningprijzen, lijkt dat voorlopig niet aan de orde. De huizenmarkt blijft stabiel, dit komt vooral door het beperkte aanbod van woningen, maar ook de dalende energieprijzen, lage werkeloosheid, loonstijgingen én een stabiele hypotheekrente. Voor starters is de markt toegankelijker door de overheidsmaatregelen die de concurrentie van huisjesmelkers inperkt. Doorstromers profiteren daarnaast van de meeneemhypotheek, zo behouden ze hun lage hypotheekrente.

Stijgende huizenprijzen?

Het lijkt er zelfs op dat de woningprijzen (weer) gaan stijgen. Het CBS rapporteerde onlangs over de ontwikkeling van de huizenprijzen in mei. Ten opzichte van april was er maar een heel, heel lichte daling in die prijzen van 0,1%. Deze cijfers lopen vaak zo’n drie maanden achter op de cijfers van hypotheekaanvragen.

Kijken we naar de gemiddelde hypotheeksom, dan is die al sinds november 2022 aan het stijgen, inmiddels met 8%. Voor starters ligt het gemiddelde leenbedrag in juni 2023 op €323.000, bij doorstromers iets hoger, op €341.000. Bij de woningprijzen zie je eenzelfde trend: er worden vergeleken met november minder huizen verkocht beneden de €350.000, maar juist meer vanaf die prijs.

Toch dalen?

Makelaars in bepaalde gebieden, zoals in Amsterdam, merken dat er weer meer biedingen boven de vraagprijs binnenkomen. Het is helder: de huizenprijzen lijken weer voorzichtig te stijgen. Toch zijn er andere partijen, zoals de Rabobank recent, die juist menen dat de huizenprijzen verder dalen en volgend jaar, in 2024 stabiliseren.

Of de huizenprijzen nu verder dalen, stabiliseren of toch gaan stijgen – je bent gebaat bij de meest voordelige hypotheekrente in jouw persoonlijke situatie. Daar helpen onze hypotheekadviseurs je graag mee!

 

Waarmee kunnen we je helpen?