Klik hier om WhatsApp te openen

Koopwoning steeds betaalbaarder

In het recent gepubliceerde kwartaalbericht van de Rabobank stellen onderzoekers dat Nederlandse huizenprijzen verder gaan dalen. Dit terwijl de vraag naar woningen onverminderd hoog blijft. In 2024 zal de dalende trend waarschijnlijk stabiliseren. Hoe zit dit precies?

Dalende huizenprijzen

Senior-economen van de Rabobank Stefan Groot en Nic Vrieselaar verwachten dat de huizenprijzen dit jaar met 5,2% dalen ten opzichte van 2022. Één procent meer dan ze eerder voorspelden. Dit heeft onder andere te maken met de huizenprijzen die de afgelopen maand sterker daalden dan waar de grootbank op rekende.

Stabilisatie in 2024

Volgend jaar stabiliseert de woningmarkt volgens de onderzoekers, de huizenprijzen zullen dan niet meer zo dalen als nu het geval is. Waar ligt dan aan? Volgens Groot en Vrieselaar heeft dat te maken met het beperkte aantal woningen op de markt. Daar tegenover staat een steeds grotere groep huizenkopers die door stijgende inkomens weer net zoveel kunnen lenen als voordat de rente begon met stijgen. Kleine kans dat onder deze omstandigheden de huizenprijzen verder dalen.

Gebrek aan nieuwbouwwoningen

Terug naar dit jaar, 2023. De Rabo-onderzoekers verwachten dat 165.000 woningen een nieuwe eigenaar krijgen, dat is een stuk minder dan in 2022, toen 193.000 huizen van eigenaar wisselden. Dit lagere aantal heeft te maken met het feit dat er dit jaar minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd dan vorig jaar.

Op dit moment kopen relatief veel mensen onder de 35 een eigen huis, als je het vergelijkt met kopers boven de 35, die laten het meer afweten. Toch neemt de groep twintigers en dertigers met een eigen woning al jaren sterk af, daarop is dit jaar geen uitzondering.

Prijsdalingen van Noord-Limburg tot Utrecht

Of de woningprijzen in jouw omgeving nog sterk gaan dalen, hangt ervan af waar je woont. De huizenprijzen in bijvoorbeeld Zeeland en Noord-Limburg nemen mogelijk met 3% af in vergelijking met vorig jaar, terwijl de prijzen in Amsterdam en Utrecht waarschijnlijk veel sterker gaan dalen, met zo’n 8%.

Profiteer jij van de dalende huizenprijzen? Laat je door een van onze experts adviseren in het afsluiten van een voordelige hypotheek!

Waarmee kunnen we je helpen?