Klik hier om WhatsApp te openen

Woningmarkt blijft oververhit

15 oktober 2020

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) komt met woningverkoopcijfers naar buiten die allesbehalve aan een crisis doen denken. In het derde kwartaal werden ruim 41.500 huizen verkocht, meer dan ooit in de periode van  juli t/m september. Ook de gemiddelde verkoopprijs steeg met maar liefst 11,6% ten opzichte van vorig jaar.

Voor een woning telde je in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld €354.000,- neer. Een bizar hoge gemiddelde huizenprijs én een explosieve stijging vergeleken met 2019. Het is zelfs meer dan twintig jaar geleden dat de gemiddelde woningprijs zo toenam in één jaar tijd.

Structurele overbieding

Nog een grote indicator van enorme krapte op de woningmarkt: kopers betalen structureel meer dan verkopers vragen. In het derde kwartaal lag de gemiddelde vraagprijs van een koopwoning namelijk op €348.000. Dat is bijna 2% minder dan die eerder genoemde €354.000,-, de gemiddelde transactieprijs.

Minder keus

Uit onderzoek van de NVM blijkt dat kopers tegenwoordig gemiddeld nog maar kunnen kiezen uit twee woningen. Bij een gezonde, niet oververhitte of krappe woningmarkt, zou een potentiële koper de keus uit zo’n vijf tot tien woningen moeten hebben. Al zijn dat soort cijfers al jaren niet meer te vinden – voor het laatst in 1999 had een koper zoveel keus op de woningmarkt.

Veel meer woningen verkocht Van juli tot en met september werd er dus een recordaantal huizen verkocht, zo’n 41.500. Als je dit vergelijkt met de cijfers van dezelfde maanden een jaar geleden, zijn er 14,4% meer woningen van eigenaar gewisseld in 2020. Van een dip of crisis op de woningmarkt lijkt dus voorlopig geen sprake. Een grote reactie van de coronacrisis op de woningmarkt wordt nu pas in 2022 verwacht.

Auteur: Francis Boer