Week 10: “Oversluiten hypotheek de moeite?”

11 maart 2009

"Momenteel heb ik een hypotheek met een variabele rente van 4,8% bij de Rabobank. Echter lees ik op o.a. uw site dat er banken zijn met veel lagere rente-standen, zoals ING met 2,61% rente. Wanneer heeft het zin om de hypotheek over te sluiten ook aangaande alle kosten die er mee gemoeid zijn?"

Als u uw hypotheek oversluit wilt u de kosten die u hiervoor maakt natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Bij het oversluiten van uw hypotheek maakt u namelijk kosten voor de volgende zaken: hypotheekakte, afsluitprovisie en eventueel taxatiekosten (soms kan de WOZ-waarde al voldoende zijn).

Bij een variabele rente kunt u de huidige hypotheek boetevrij inlossen en zijn hiervoor dus geen kosten verschuldigd. Heeft u echter een vaste rente, dan is het mogelijk dat u boete verschuldigd bent en de berekening hiervan verschilt per geldverstrekker. Deze kosten komen dan bovenop onderstaande kosten.

Bij een gemiddelde hypotheek van € 250.000 met variabele rente zijn de kosten van oversluiten:

  • Hypotheekakte €   500,-
  • Afsluitprovisie  € 2.500,-
  • Taxatiekosten  €   300,-

Totaal: € 3.300,-

Om deze € 3.300,- te compenseren dient u dit bedrag gedurende de nieuwe rentevastperiode in ieder geval terug te verdienen door een lagere rente. Bij een variabele rente is het niet gezegd dat u de huidige rentestand voor een bepaalde periode vasthoudt en is het dus lastiger te bepalen of u de gemaakte kosten terugverdient. Wanneer de nieuwe aanbieder echter de afgelopen maanden standaard 1% onder de rente van uw huidige geldverstrekker heeft gezeten en dit zo blijft kunt u de gemaakte kosten bij een hypotheek van € 250.000,- binnen 1,5 jaar terugverdienen. Dus het loont zeker om over te sluiten!

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan om na te gaan of het voordelig voor u is om over te sluiten.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Koop-/aannemingsovereenkomst

In de koop-/aannemingsovereenkomst zijn de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst opgenomen. In de koopovereenkomst verkoopt de verkoper een stuk bouwgrond aan de koper. Daarop aansluitend geeft de koper middels de aannemingsovereenkomst …