Week 10: “Oversluiten hypotheek de moeite?”

11 maart 2009

"Momenteel heb ik een hypotheek met een variabele rente van 4,8% bij de Rabobank. Echter lees ik op o.a. uw site dat er banken zijn met veel lagere rente-standen, zoals ING met 2,61% rente. Wanneer heeft het zin om de hypotheek over te sluiten ook aangaande alle kosten die er mee gemoeid zijn?"

Als u uw hypotheek oversluit wilt u de kosten die u hiervoor maakt natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Bij het oversluiten van uw hypotheek maakt u namelijk kosten voor de volgende zaken: hypotheekakte, afsluitprovisie en eventueel taxatiekosten (soms kan de WOZ-waarde al voldoende zijn).

Bij een variabele rente kunt u de huidige hypotheek boetevrij inlossen en zijn hiervoor dus geen kosten verschuldigd. Heeft u echter een vaste rente, dan is het mogelijk dat u boete verschuldigd bent en de berekening hiervan verschilt per geldverstrekker. Deze kosten komen dan bovenop onderstaande kosten.

Bij een gemiddelde hypotheek van € 250.000 met variabele rente zijn de kosten van oversluiten:

  • Hypotheekakte €   500,-
  • Afsluitprovisie  € 2.500,-
  • Taxatiekosten  €   300,-

Totaal: € 3.300,-

Om deze € 3.300,- te compenseren dient u dit bedrag gedurende de nieuwe rentevastperiode in ieder geval terug te verdienen door een lagere rente. Bij een variabele rente is het niet gezegd dat u de huidige rentestand voor een bepaalde periode vasthoudt en is het dus lastiger te bepalen of u de gemaakte kosten terugverdient. Wanneer de nieuwe aanbieder echter de afgelopen maanden standaard 1% onder de rente van uw huidige geldverstrekker heeft gezeten en dit zo blijft kunt u de gemaakte kosten bij een hypotheek van € 250.000,- binnen 1,5 jaar terugverdienen. Dus het loont zeker om over te sluiten!

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan om na te gaan of het voordelig voor u is om over te sluiten.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Vaste hypotheek

Wat is een vaste hypotheek? Een vaste hypotheek is een inschrijvingsvorm in het hypotheekregister van het Kadaster. In het hypotheekregister staat informatie over de hypotheek, het hypotheekbedrag en de hypotheekhouder. …