Wat betekent de nieuwe Europese hypothekenrichtlijn voor u?

11 maart 2016

Over enkele maanden treedt de nieuwe Europese hypothekenrichtlijn, officieel de Mortgage Credit Directive (MCD) genoemd, in werking. Wat gaat de Europese hypothekenrichtlijn betekenen voor u? Hypotheekrente.nl houdt u op de hoogte*.

De Europese hypothekenrichtlijn bevat Europese regels voor het aanbieden en bemiddelen van hypotheken aan consumenten. Het doel is een goed functionerende en gelijke Europese markt voor woninghypotheken en bescherming van consumenten.

Wijziging nieuwe Europese hypothekenrichtlijn

Een van de wijzigingen binnen de nieuwe hypothekenrichtlijn is dat een bank niet langer een hypotheekofferte onder voorbehoud van de kredietwaardigheid van de hypotheekaanvrager mag verstrekken. In plaats van de hypotheekofferte onder voorbehoud verstrekken een aantal geldverstrekkers een aanbiedingsbrief of rente-aanbod. Daarin staat het maximaal te lenen bedrag, de rente, rentevaste periode en een lijst met aan te leveren stukken.

De hypotheekofferte wordt pas verstrekt zodra alle gegevens, zoals een werkgeversverklaring, taxatierapport en loonstroken, die nodig zijn om een hypotheek aan te vragen zijn aangeleverd.  Zodra er getekend is, mag een hypotheekverstrekker de overeenkomst niet meer ontbinden of wijzigen in het nadeel van de klant. Alleen als de hypotheekaanvrager bewust informatie heeft verzwegen, is dat toegestaan.

ESIS

Een andere verandering is de introductie van het ESIS (European Standardised Information Sheet). Dit is een informatiedocument dat adviseurs geven aan de klant en waarop onder meer de kosten staan. Hypotheekaanvragers kunnen met het ESIS een internationale vergelijking tussen aanbieders en bemiddelaars maken.

Boete

In de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn staat dat de boete bij oversluiten of extra aflossen alleen nog werkelijke kosten mag bevatten. In veel gevallen zullen de boetes voor een hypotheek oversluiten lager worden. Bovendien worden de boetetarieven transparant en wordt vervroegd aflossen eenvoudiger.

Betalingsproblemen

Ook moeten geldverstrekkers meer doen om huiseigenaren met betalingsproblemen te helpen.

Twee weken bedenktijd

Wie straks een hypotheek afsluit, krijgt twee weken bedenktijd. In die twee weken kan de hypotheekaanvrager de hypotheekofferte accepteren, zonder opgaaf van redenen weigeren of laten aanpassen. Alle aanvragers van kredieten, dus ook hypotheken, krijgen een bedenktijd van twee weken. Dit is nu drie dagen.

 

* De Europese hypothekenrichtlijn is in 2014 van kracht geworden en zou uiterlijk 21 maart 2016 ingevoerd moeten zijn in de Nederlandse wetgeving. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft echter op 2 maart gezegd de invoering met een aantal maanden uit te stellen. De Tweede Kamer heeft 8 maart ingestemd met de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn, maar het voorstel moet nog door de Eerste Kamer. Bovenstaande informatie is daarom onder voorbehoud.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Vaste hypotheek

Wat is een vaste hypotheek? Een vaste hypotheek is een inschrijvingsvorm in het hypotheekregister van het Kadaster. In het hypotheekregister staat informatie over de hypotheek, het hypotheekbedrag en de hypotheekhouder. …