VvE moet spaarpotje hebben

29 december 2015

Wie een appartement in een appartementencopmlex koopt, moet lid worden van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het complex. Maandelijks moet contributie worden betaald aan de VvE en daaruit wordt onder meer het onderhoud van gemeenschappelijke gedeelten betaald. In de praktijk blijken redelijk wat VvE’s krap bij kas te zitten. Een nieuwe wet, die naar verwachting ingaat in 2017, moet daar een einde aan maken.

Spaarpotje

In een wetsvoorstel staat dat VvE’s straks verplicht zijn om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw. Dat houdt in dat VvE’s dus een spaarpotje moeten hebben. De hoogte van het te reserveren bedrag wordt vastgesteld op basis van een meerjaren onderhoudsplan of 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex.

VvE kan lening afsluiten

Ook staat in het wetsvoorstel dat een VvE een lening aan kan gaan, bijvoorbeeld voor het installeren van zonnepanelen. Nu kan dat nog niet en moeten alle leden van een VvE los een lening afsluiten. Met de nieuwe wet wordt het tevens mogelijk dat als iemand zijn appartement verkoppt, zijn deel van de lening wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar. De nieuwe wet treedt naar verwachting in 2017 in werking.

Benieuwd naar wat een VvE inhoudt? Kijk hier en lees meer over hypotheekbegrippen.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Netto maandlasten

De netto maandlasten zijn je maandelijkse bruto lasten verminderd met het fiscaal voordeel dat je ontvangt vanwege de aftrek van de hypotheekrente.