Vraag week 22: “Wat houdt de bijleenregeling precies in?”

27 mei 2009

De bijleenregeling is op 1 januari 2004 in werking getreden. Door deze regeling moet u de overwaarde die bij verkoop van uw woning vrijkomt weer investeren in uw nieuwe koopwoning.

Wanneer u de overwaarde niet investeert en een financiering afsluit ter grootte van het bedrag van de overwaarde, dan mag u geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek voor dit deel van de hypotheek. Deze financiering valt dan in box 3.

Het is afhankelijk van de waarde van de nieuwe woning hoe de regeling uitwerkt. U kunt natuurlijk duurder gaan wonen dan voorheen maar ook goedkoper.

Wanneer u duurder gaat wonen, dan wordt u geacht om de overwaarde, die vrijkomt bij de verkoop van uw oude woning, te investeren in de nieuwe koopwoning. Wanneer u dit niet doet en het volledige aankoopbedrag van de nieuwe woning financiert, heeft u geen hypotheekrenteaftrek over het bedrag ter grootte van de overwaarde. Dat gedeelte van de hypotheek valt dan in box 3.

De overwaarde van uw woning wordt overigens berekend door de eigenwoningschuld van de verkoopprijs, verminderd met de verkoopkosten (bijvoorbeeld makelaarscourtage), af te trekken.
  
Wanneer u goedkoper gaat wonen behoudt u uw hypotheekrenteaftrek tot het bedrag van de oude hypotheekschuld. Wanneer de verwervingskosten (aankoopprijs + kosten koper) van de nieuwe woning echter lager zijn dan de oude hypotheekschuld, dan kunt u voor maximaal dat bedrag van hypotheekrenteaftrek gebruik maken. Wanneer u goedkoper gaat wonen, bent u niet verplicht de volledige overwaarde in de woning te investeren. U dient het bedrag van de overwaarde wel achter de hand te houden, want de overwaarde geldt als eigenwoningreserve. Dit bedrag wordt door de belastingdienst gedurende vijf jaar als reserve gezien. Na de periode van vijf jaar komt de reserve te vervallen. Indien uw woning binnen die vijf jaar bijvoorbeeld gaat verbouwen dient u uw reserve aan te spreken. Wanneer u er voor kiest om dit bedrag te gaan lenen, heeft u over het bedrag ter grootte van de reserve geen mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek.

Wilt u weten hoe de bijleenregeling kan uitwerken op uw hypotheek? Neem dan contact op met een van onze adviseurs!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Inspectiekosten

Wanneer je voor een verbouwing de hypotheek verhoogd of er een tweede hypotheek afgesloten wordt¬†kan de¬†geldgever na de verbouwing het huis laten ‘inspecteren’. Een taxateur beoordeelt dan of de verbouwing …