Vraag week 21: “Wanneer is er voor een hypotheek een taxatie nodig?”

20 mei 2009

Wanneer u een hypotheek op uw woning neemt, heeft de geldverstrekker uw woning als onderpand mocht het geval zich voordoen dat u niet aan de verplichtingen kunt voldoen.

Om de waarde van dit onderpand objectief te bepalen heeft de bank altijd een taxatierapport of in sommige gevallen een WOZ-verklaring nodig.

Wanneer u een taxatierapport nodig heeft voor uw hypotheek, dan moet het taxatierapport voldoen aan de eisen van de geldverstrekker. Iedere geldverstrekker heeft eigen eisen met betrekking tot het taxatierapport. De taxateur moet in ieder geval ingeschreven staan in een van de drie registers (NRVT, Stichting Vastgoed Cert of SCVM) en het taxatierapport moet voldoen aan de eisen van het laatst uitgegeven model Taxatierapport Financiering Woonruimte. Een andere eis die vaak gesteld wordt is dat de taxateur binnen een bepaalde kilometergrens van het te taxeren pand gevestigd is met een eis van gemiddeld 35 kilometer.

In sommige gevallen accepteert de geldverstrekker ook de getaxeerde waarde uit de WOZ-verklaring. Wanneer de financiering een bepaald percentage van de WOZ-waarde bedraagt, is een WOZ-verklaring acceptabel voor de waardebepaling. Dit percentage varieert per geldverstrekker van 60 tot 90 procent van de WOZ-waarde.

Op basis van de getaxeerde executiewaarde bepaalt de geldverstrekker hoeveel u kunt lenen. Dit is meestal maximaal 125% van de executiewaarde. Ook wordt het rentepercentage voor uw hypotheek bepaald op basis van de waarde van uw woning; hoe lager de financiering ten op zichte van de waarde van de woning, hoe lager uw rentepercentage.

Let op: Wanneer de waarde van uw woning gedurende de looptijd van uw hypotheek stijgt, dan kunt u hiermee vaak rentevoordeel behalen. De geldverstrekkers hanteren verschillende rentecategorieën en wanneer de waarde van uw woning stijgt, kunt u van de ene categorie naar de andere categorie doorschuiven. Dit kan u wel een renteverlaging van 0,4% opleveren. Het kan dan ook gunstig zijn om uw woning gedurende de looptijd van uw hypotheek te laten taxeren om dit rentevoordeel te behalen en soms is zelfs de gratis WOZ-waardebepaling al voldoende. Neem voor meer informatie altijd even contact op met een adviseur.

De prijs voor een taxatierapport is vaak afhankelijk van de getaxeerde waarde van de woning. Meestal bedraagt de prijs 0,185% van de getaxeerde waarde. De laatste tijd zijn er echter ook veel aanbieders die een vast tarief aanbieden voor een taxatierapport. Via hypotheekrente.nl kunt u een taxatie aanvragen voor de vaste prijs van € 399,- all-in (dit aanbod geldt voor woningen met een waarde tot 1 miljoen euro)! Vraag deze voordelige taxatie nu aan!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verkopersmarkt

Van een verkopersmarkt is sprake als er een relatief grote vraag naar woningen is tegen een relatief gering aanbod. In deze markt ziet men over het algemeen stijgende prijzen. Huiseigenaren …