Vraag week 18: “Kan ik een hypotheek krijgen met een BKR-codering?

29 april 2009

Het is nog steeds mogelijk om een hypotheek te krijgen met een BKR-codering al is dit de afgelopen tijd lastiger geworden.

Voorheen waren er geldverstrekkers die speciaal gericht waren op dit soort hypotheken voor mensen met een BKR-codering zoals Sparck en ELQ, maar deze partijen zijn door de kredietcrisis genoodzaakt geweest om te stoppen met hun activiteiten.

Een BKR-codering is overigens iets anders dan een BKR-registratie. In principe worden alle leningen, kredieten en zelfs telefoonabonnementen die we afsluiten geregistreerd bij het BKR. Dit betekent dus niet dat u dan een BKR-codering heeft. Zodra u echter een flinke betalingsachterstand oploopt van zo’n 2 tot 3 maanden, geeft de schuldeiser dit door aan het BKR en komt er een BKR-codering achter uw naam te staan. Afhankelijk van de ernst van de situatie zijn er diverse gradaties van coderingen die aangemeld kunnen worden, beginnend bij A en in het slechtste geval een A4 codering.

Zolang de betalingsachterstand nog open staat is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Wanneer de achterstand is ingelost, maar de lening nog niet volledig is afgelost dan wordt er een melding van herstel (H-code) bij het Bureau Krediet Registratie gedaan. In het register verschijnt een H-code met een registratiedatum. Pas 5 jaar na volledige aflossing van de lening, zal deze herstelde bkr-codering uit het register vedwijnen.

Wanneer u een A of A1 codering heeft opgelopen die inmiddels is hersteld of waarvan bijbehorende lening afgelost is, is het in sommige gevallen mogelijk toch een hypotheek af te sluiten.

Wanneer u een andere codering heeft die inmiddels hersteld of afgelost is, dan verdwijnt deze na 5 jaar na aflossing uit het BKR-register. Na deze periode van 5 jaar is het weer mogelijk om een reguliere hypotheek aan te vragen.

Heeft u een BKR-codering en wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Dagrente

De dagrente is de huidige rente waarvoor je een nieuwe hypotheek kunt afsluiten.