Vraag week 13: “Kan ik borg staan voor de hypotheek van mijn dochter?”

Een koopwoning is voor veel starters nauwelijks te betalen. Bij een woning van € 200.000 heb je eigenlijk al een inkomen nodig van € 40.000 per jaar, dit is lang niet voor iedereen weggelegd. Veel ouders willen hun kinderen dan ook helpen met de financiering van een eigen woning.

Er zijn een aantal mogelijkheden, waarmee u uw kind kunt helpen bij de aankoop van een woning:

1. Medeschuldenaarsschap;
2. U leent uw kind een geldbedrag voor de aankoop;
3. U schenkt uw kind een geldbedrag voor de aankoop.

1. Medeschuldenaarsschap
Dit betekent dat de ouders meetekenenen voor de hypotheek van het kind. Door het meetekenen wordt u als ouder hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld. Zodra uw kind de hypotheekrente niet meer kan of wil betalen, wordt u aangesproken om deze te voldoen.

Vaak is een voorwaarde voor een hypotheek met medeschuldenaarschap, dat het inkomen van uw kind voldoende potentieel heeft, zodat hij/zij de hypotheek binnen een periode van een aantal jaar zelf kan gaan betalen. De geldverstrekker zal het inkomen en vermogenspositie van de ouder ook beoordelen, omdat dit samen met het inkomen van het kind voldoende moet zijn om de hypotheeklasten te kunnen dragen.

Niet iedere geldverstrekker biedt de mogelijkheid voor een hypotheek met een medeschuldenaar aan. De keus is dus beperkt en u komt helaas niet in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

2. Geld lenen aan uw kind
Wanneer u zelf spaargeld of een flinke overwaarde op uw woning heeft, kunt u overwegen uw kind zelf (een gedeelte van) het benodigde bedrag te lenen. De rente die u als ouder ontvangt over deze lening valt in box 3 en is onbelast, de betaalde rente is bij het kind aftrekbaar in box 1. De afsluitprovisie kan ook onbelast worden ontvangen door de ouders en is bij het kind aftrekbaar. U kunt overwegen om de lening te combineren met een schenking, waarbij u de rente bijvoorbeeld jaarlijks (gedeeltelijk) aan uw kind schenkt.

3. Geld schenken aan uw kind
Wanneer u over veel spaargeld beschikt of uw woning geheel vrij van hypotheek is, kunt u het benodigde bedrag voor de aankoop van de woning aan uw kind schenken. Belastingtechnisch gezien is dit vaak een slechte optie. Ten eerste omdat een schenking van een groot bedrag vaak niet belastingvrij is. Het is meestal beter om in kleine delen te schenken.

Daarnaast wordt de toekomstige renteaftek door de bijleenregeling drastisch ingeperkt. Uw schenking wordt bij verkoop van de woning van uw kind namelijk overwaarde en moet dan weer geïnvesteerd worden in de nieuwe woning. Wanneer uw kind dit bedrag dan wil financieren, is er geen renteaftrek meer mogelijk.

Mocht u willen bekijken of een medeschuldenaarschap voor uw kind mogelijk is, neem dan contact op met een van onze adviseurs!

Voor de laatste 2 opties raden wij u aan om altijd een financieel planner of belastingadviseur te raadplegen voor de precieze mogelijkheden in uw situatie.

Waarmee kunnen we je helpen?