Voordelige salderingsregeling zonnepanelen blijft (voorlopig)

29 april 2019

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat had recent goed nieuws voor alle (toekomstige) zonnepanelenbezitters: de huidige voordelige salderingsregeling wordt tot 2023 verlengd en wordt daarna tot 2031 geleidelijk afgebouwd.

Pas in 2023

Waar het kabinet eerst van plan was een nieuwe, versoberde salderingsregeling in 2020 te laten ingaan, bleek dat in de praktijk toch niet uitvoerbaar. Wiebes maakte (mede) daarom in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat pas vanaf januari 2023 de regeling stapsgewijs wordt afgebouwd. Nu ontvangen huishoudens en bedrijven met zonnepanelen voordeel op hun energiebelastingen in ruil voor het terugleveren aan het net.

Riante regeling

Van 2023 tot en met 2031 wordt het voornoemde voordeel ieder jaar iets minder, totdat het in 2031 op 0 uitkomt. Vanaf dan krijgen bezitters van zonnepanelen alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde stroom. De subsidie die zonnepanelenhouders nu krijgen onder deze regeling, vindt Rutte-III wat te riant, maar wordt voorlopig dus nog even volgehouden.

Slimme meter

Als je nu zelf zonnepanelen hebt of die aanschaft vóór 2023, duurt het zo’n 7 jaar om de investering terug te verdienen. Die periode zal vanaf 2023 natuurlijk gaan toenemen. Om gebruik te kunnen maken van de huidige salderingsregeling heb je naast je zonnepanelen wel een digitale (of slimme) meter nodig, die precies aangeeft hoeveel energie huishoudens ontvangen en terugleveren.

Verduurzamen

Ben je van plan om bij de aankoop van een nieuw huis direct te gaan vergroenen? Bijvoorbeeld door zonnepanelen te nemen? Er zijn verschillende hypotheken en subsidies die je flink wat voordeel op kunnen leveren, informeer ernaar bij onze hypotheekadviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Geldgever

De geldgever is de partij die het geld verstrekt. Ook wel hypotheeknemer of hypotheekhouder genoemd.