Volksbank betaalt teveel berekende boeterente terug

28 mei 2018

Heb jij tussen 2011 en 2016 bij de Volksbank (destijds SNS) extra afgelost of heb je een renteaanpassing gekregen op je hypotheek, dan kun je geld terugverwachten. De Volksbank is de eerste die – op aanraden van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis – klanten compenseert voor teveel betaalde boeterente.

Teveel boeterente

De Consumentenbond deed in 2017 onderzoek naar boeterente die klanten betaalden als ze extra of te vroeg aflosten. Wat bleek: de rekening viel opvallend vaak in het voordeel van de geldverstrekker uit, de klant betaalde teveel boete. Hierop kwam de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met een leidraad, alle geldverstrekkers moesten én moeten deze gebruiken als ze de boeterente berekenen. Klanten die na juli 2016 teveel hadden betaald, werden gecompenseerd.

Tussen 2011 en 2016

De Volksbank gaat nu nog een stapje verder. Uit het onderzoek bleek dat zo’n 100.000 mensen tussen 2011 en 2016 zijn gedupeerd door een te hoge boeterente. De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben geldverstrekkers opgeroepen om de teveel betaalde boeterente in deze periode te compenseren. De Volksbank is de eerste die hieraan gehoor geeft.

Leidraad

In geval van de Volksbank gaat het om zo’n 20.000 klanten die gemiddeld zo’n €230,- terugkrijgen. Ze hebben de boeterente die tussen 2011 en 2016 werd geëind herberekend op basis van de leidraad van de AFM. De bank heeft er in totaal €4,6 miljoen voor uitgetrokken. Ook de ING is bezig hun klanten te compenseren. Welke leidraad ze hierbij aanhouden, is niet bekend. Wel is bekend dat ze zo’n €10 miljoen uittrekken voor de compensatiekosten.

Extra vakantiegeld?

Andere banken die werden opgeroepen boeterentes te compenseren, hebben vooralsnog geen actie ondernomen. Moest je zelf tussen 2011 en 2016 boeterente betalen? Vraag in ieder geval bij je geldverstrekker na hoe ze de boeterente hebben berekend en of het voldoet aan de nieuwe richtlijnen. Misschien ligt een herberekening (lees: wat extra vakantiegeld) dan voor jou in het verschiet.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Saneringscontract

Een saneringscontract is een overeenkomst dat een woning mag worden bewoond tot aan de sanering van een wijk.