VINEX-locatie in Randstad populair

23 maart 2016

Nederland telt sinds 21 maart 17 miljoen inwoners. In vijftien jaar tijd is het aantal inwoners met een miljoen gestegen. Vooral in de Randstad kwamen er inwoners bij. Daarbij is de VINEX-locatie in de stad en VINEX-locatie net buiten de stad in trek. Dat meldt het CBS. Volgens hoogleraar Friso de Zeeuw en Rink Drost van het Bureau Stedelijke Planning zet de trek naar de gebieden net buiten de stad door.

Leidsche Rijn, Ypenburg en IJburg

Van de miljoen inwoners die er in vijftien jaar tijd bij kwamen, zijn er 100.000 in Amsterdam gaan wonen. Amsterdam wordt gevolgd door Utrecht, Den Haag en Almere. Vooral VINEX-locaties dichtbij de grote steden in de Randstad waren in trek, bijvoorbeeld Leidsche Rijn in Utrecht, Ypenburg in Den Haag of IJburg in Amsterdam. Ook VINEX-locaties in gemeenten naast de grote steden steden zorgden voor groei. In Barendrecht, nabij Rotterdam, groeide de bevolking met meer dan 50 procent het sterkst, dit komt door de uitbreidingslocatie Carnisselande. Grote woningbouwprojecten in Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Albrandswaard, Hendrik-Ido-Ambacht, Aalsmeer, Houten, Utrecht en Almere zorgden dat deze gemeenten een bevolkingsgroei van meer dan 30 procent tussen 2001 en 2016 kenden.

Rust en groen

Hoogleraar Friso de Zeeuw en Rink Drost van het Bureau Stedelijke Planning schrijven in het Financieele Dagblad van 18 maart weten dat de trek vanuit de stad naar de stedelijke regio doorzet. Dat komt omdat dat een gewone, rustige, woonbuurt dichtbij voorzieningen voor de meeste inwoners favoriet is. Slechts 30 procent van de huishoudens die in Amsterdam willen wonen kiest expliciet voor een grootstedelijk woonmilieu. De anderen geven de voorkeur aan meer rust en groen. Dichtbij voorzieningen wonen is wel van groot belang. Volgens de twee experts moeten ontwikkelaars rustige laagbouw-woonwijken in de stad aanleggen met goede verbindingen voor auto, openbaar vervoer en fiets.

Hypotheek nieuwbouw

Ook geïnteresseerd in een hypotheek voor een nieuwbouwwoning? Zie lees dan verder over hypotheek nieuwbouw.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Gebouwde aanhorigheden

Gebouwde aanhorigheden zijn aanbouwen en bijgebouwen die bij een onroerende zaak horen. Voorbeelden hiervan zijn een schuur, garage en tuinhuis.