Verdwijnt de hypotheekrenteaftrek?

2 maart 2016

De hypotheekrenteaftrek moet per direct stoppen. Dat is waar deskundigen voor pleiten. Nieuwe woningkopers zouden weinig last van hebben van de maatregel omdat de hypotheekrente erg laag is.

In diverse media gaven deskundigen afgelopen dagen hun mening over de hypotheekrenteaftrek. Volgens hoogleraar Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing systems aan de TU Delft, is dit het ideale moment om de woningmarkt te hervormen. Dat zei hij tegen RTL Z.

Ook Arnoud Boot, hoogleraar Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam, zei in het tv-programma Buitenhof dat de hypotheekrenteaftrek zijn langste tijd heeft gehad. Hij noemde het een ‘subsidie voor het aangaan van schulden’.

‘Hypotheekrenteaftrek snel afschaffen’

Vanwege de lage rente is het nu volgens de heren al erg goedkoop om een woning te kopen. Voor bestaande huiseigenaren moet een gefaseerde afschaffing komen. Volgens Boelhouder zouden de honderden euro’s die zij dan mislopen, teruggegeven kunnen worden in de vorm van belastingverlagingen.

Geen kamermeerderheid

De maximale hypotheekrenteaftrek wordt al langzaam afgebouwd, van 52 naar 35 procent; de huidige stand is 51 procent. De kans dat de hypotheekrenteaftrek in de huidige kabinetsperiode wordt afgeschaft is nihil. Er is geen kamermeerderheid voor.

Check de goedkoopste hypotheek.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Rentemiddeling

Wat is rentemiddeling? Dit is het vaststellen van een nieuw rentepercentage door het percentage van de voorgaande hypotheekperiode op te tellen bij het nieuwe (dag)rentepercentage en beide (gewogen) te delen. …