Veel nieuwbouw door lage hypotheekrente

16 maart 2016

Het afgelopen jaar zijn maar liefst 30.047 nieuwbouwwoningen verkocht: 29 procent meer dan het jaar ervoor. De NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, verwacht dat dit jaar tussen de 30.000 en 35.000 nieuwbouwwoningen worden verkocht. De lage hypotheekrente is de reden dat het aantal verkochte (nieuwbouw)woningen fors toeneemt. Hoge grondprijzen vormen echter een gevaar, zeker als de lage hypotheekrente stijgt.

Lage hypotheekrente van invloed op woningmarkt

,,We moeten beseffen dat, zodra de hypotheekrente ook maar even stijgt, de maximale leencapaciteit van kopers met 20.000 tot 30.000 euro zal inzakken”, stelt Nico Rietdijk, directeur van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. De woningmarkt is gevoelig voor de rentestanden. Stijgt de rente, dan heeft dat grote gevolgen voor wat mensen kunnen lenen. Nu zijn de verscherpte leennormen van het Nibud gemaskeerd door de lage hypotheekrente.

Grondprijzen omhoog

Door de aantrekkende woningmarkt verhogen gemeenten de grondprijzen flink. De prijs voor een vierkante meter bouwgrond ligt nu al ruim 10 procent hoger dan aan het begin van de crisis in 2008. De huizenprijzen van nieuwbouwwoningen liggen zo’n 15 procent lager dan aan het begin van de crisis. Als gemeenten nu de grondprijzen weer opschroeven, komt volgens de NVB de productie van nieuwbouwwoningen in het gedrang.

Nieuwbouw? Hoe zit het met de hypotheek?

Lees meer over een hypotheek nieuwbouw of bereken hoeveel u kunt lenen.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Openbaar pandrecht

Bij een openbaar pandrecht komt het pandrecht tot stand door een onderhandse akte of authentieke akte plus een mededeling aan de schuldenaar. Dit in tegenstelling tot het stil pandrecht, waar …