Vaker oversluiten door lage hypotheekrente

9 februari 2016

De extreem lage hypotheekrente zorgt ervoor dat steeds meer Nederlanders hun hypotheek oversluiten. Het aantal oversluiters was volgens De Hypotheker in het laatste kwartaal van 2015 63 procent hoger dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Hypotheek oversluiten

Oversluiten is het opnieuw afsluiten van de hypotheek tegen andere voorwaarden en meestal tegen een lagere rente. De geldverstrekker brengt daar vaak een boete voor in rekening. Dat bedrag is in veel gevallen terug te verdienen doordat de maandlasten van de nieuwe hypotheek met lagere hypotheekrente gunstiger zijn.

Oversluiten voor wie?

“Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen twee jaar afloopt, omdat de boete die ze aan hun huidige geldverstrekker moeten betalen dan niet meer zo hoog is”, vertelt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker. Ook is oversluiten vaak interessant voor wie een hypotheek met een rente van meer dan 4,5 procent heeft. Bekijk of uw hypotheek oversluiten gunstig kan zijn.

Rentemiddeling

Een alternatief voor oversluiten is rentemiddeling. Bij rentemiddeling wordt het contract van de rentevastperiode opengebroken, zodat er geprofiteerd kan worden van een lagere hypotheekrente. De kosten hiervoor worden verwerkt in de nieuwe hypotheekrente. In plaats van dat je de boeterente in één keer betaalt, betaal je dit gespreid. Lees hier meer over de voor- en nadelen van rentemiddeling.

Einde rentevast?

Zit u aan het einde van uw rentevaste periode? Vraag dan een offerte aan.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Afkoopwaarde

De afkoopwaarde is het bedrag dat wordt uitgekeerd bij voortijdige beëindiging van een levensverzekering. Dit is de tot dat moment opgebouwde waarde van de levensverzekering eventueel verminderd met kosten.