Trage afhandeling hypotheken zet kopers klem

4 december 2017

Afgelopen jaar lukte het banken bij bijna een kwart van de aanvragen niet om binnen de gestelde termijn de hypotheek rond te krijgen. Hierdoor hing de koper een flinke boete van 10% van de aankoopsom boven het hoofd of moest hij of zij afzien van de koop.

Niet binnen zes weken

De cijfers van Hypotheken Data Netwerk liegen er niet om: tienduizenden huizenkopers lukte het niet om de hypotheek rond te krijgen binnen zes weken, de gemiddelde termijn van het voorbehoud financiering. Binnen deze periode kun je kosteloos afzien van de aankoop, maar er gelden wel een aantal voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld een afwijzingsbrief van je bank kunnen laten zien, en die krijg je niet als de aanvraag nog loopt.

Uitstel?

Onder deze omstandigheden moet je als koper uitstel krijgen om de financiering rond te krijgen. Maar het is maar de vraag of de verkoper hierin meegaat. Als hij weet dat zijn huis gewild is, kan hij wellicht én de 10% boete van jou binnenhalen en het huis weer gewoon te koop zetten. Volgens het onderzoek kan de doorlooptijd oplopen tot zo’n 63 dagen, dat is – bij een financieringsvoorbehoud van zes weken – drie weken te laat.

Extra maand

Uit het onderzoek is niet gebleken hoeveel mensen daadwerkelijk door de trage afhandeling hun droomhuis zijn misgelopen of de boete moesten betalen. Wie nog dit jaar een hypotheek wil aanvragen onder de huidige leennormen, moet (ondanks de extra maand) opschieten.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Belastingschijven

Het inkomen wordt in box 1 over verschillende belastingschijven verdeeld, waarover ook verschillende belastingpercentages verschuldigd zijn. Het tarief in box 1 is progressief, dat wil zeggen dat de belastingdruk hoger …