Klik hier om WhatsApp te openen

Overgangstermijn van een maand voor nieuwe leennorm

27 november 2017

Goed nieuws! Als de hypotheekvraag nog in 2017 is gestart, hoeft ze niet te voldoen aan de nieuwe, strengere leennormen van 2018. Met dit besluit heeft de Tweede Kamer recent ingestemd. Heel januari mag nog gebruikt worden om de hypotheek onder oude leennormen definitief te maken.

Van 101% naar 100%

Wat houden die strengere leennormen precies in? Het belangrijkste is dat je in 2017 nog 101% van de woningwaarde kon lenen, en dat je in 2018 nog maar 100% van de WOZ-waarde van je huis kan lenen. Stel dat je als klant begin december 2017 nog een aanvraag doet, maar de hypotheekverstrekker kan niet op tijd het aanbod definitief maken. Dan kan het maar zo dat je het huis, dat je boven de woningwaarde hebt gekocht, ineens onbetaalbaar blijkt.

Toch overstag

Van 2016 op 2017 was er ook sprake van een overgangstermijn van een maand. De leennormen in 2016 waren immers positiever dan die van het huidige jaar. Het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten wilden voor dit jaar eigenlijk geen overgangstermijn instellen. Toch zijn ze overstag gegaan en hebben nieuwbakken huizenbezitters nog even de tijd om nét die hogere hypotheek af te sluiten.

Zelf nog een hypotheek onder de 2017-normen afsluiten? Maak nu een afspraak met een van onze adviseurs!

Auteur: Francis Boer