Tips voor woningeigenaren met verhuisplannen

31 juli 2008

Houten – Huizenkopers en -verkopers reageren volgens Makelaarsland te angstig op de economische ontwikkelingen. Volgens het makelaarskantoor is de houding van 'blijf zitten waar je zit en verroer je niet', niet nodig. Het is echter belangrijk dat woningeigenaren met verhuisplannen goed nadenken over een aantal vragen. Zoals bijvoorbeeld de volgorde van handelen; eerst een huis kopen of juist eerst het eigen huis verkopen? De juiste volgorde van handelen beperkt het risico op dakloos worden of twee huizen tegelijkertijd bezitten.

Zoekt u bijvoorbeeld een bepaald type huis dat regelmatig te koop staat, dan is het aan te raden eerst uw eigen huis te verkopen. De kans is immers groot dat zodra u uw eigen woning heeft verkocht, het type koopwoning waar uw interesse naar uitgaat, op de markt is. Het risico blijft natuurlijk aanwezig dat u zonder huis komt te zitten. Door de opleverdatum van uw huidige huis ruim te stellen, kunt u in de tussentijd op zoek gaan naar een nieuw huis.

Kunt u voor een langere periode zwaardere financiële lasten het hoofd bieden en is het huis wat u op het oog heeft uniek? Dan kunt u er voor kiezen om een nieuw huis te kopen en daarna pas uw huidige woning te verkopen. Om dubbele lasten zoveel mogelijk te voorkomen, is het aan de koper om tijdens de onderhandelingen te proberen om een uiterste opleverdatum af te spreken.

Indien u in de situatie komt dat u een periode dubbele lasten heeft, dan zijn er diverse overbruggingsproducten op de markt, zoals een overbruggingskrediet, een consumptief krediet of een verzekering. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak met onze hypotheekadviseur.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Gebouwde eigendom

Gebouwde eigendom is alle eigendom die is gebouwd of bebouwd.