Tarieven makelaars en taxateurs in 2009 gedaald

3 december 2009

HOUTEN – De tarieven van makelaars en taxateurs zijn in het derde kwartaal van 2009 ruim 2 procent lager dan in dezelfde periode van 2008.

Dit is gebleken uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde. Volgens het CBS heeft de prijsdaling te maken met afnemende woningverkoop, teruglopende opdrachten op de onroerendgoedmarkt en stijgende onderlinge concurrentie.

Doordat 35,4 procent minder koopwoningen van eigenaar wisselden  in de eerste helft van 2009 en 31,4 procent in het derde kwartaal, betaalden klanten bij aankoopbegeleiding van een koopwoning 4,5 procent minder. Aankoopbegeleiding van bedrijfspanden werd 2,9 procent goedkoper.

Bij verkoopbegeleiding van koopwoningen gingen de prijzen minder sterk omlaag (1,3%), bij bedrijfspanden bleef de prijs voor deze dienst gelijk.

Prijzen van taxaties daalden tot 4,6 procent in het derde kwartaal van 2009 ten opzichte van een jaar eerder. Het taxeren van bedrijfspanden werd 7,1 procent goedkoper en klanten betaalden 3 procent minder voor taxeren van een woning.

Bron: CBS

Wilt u ook profiteren van een voordelige taxatie? Vraag dan nu een taxatie aan via hypotheekrente.nl voor slechts € 250,- all-in!

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekakte

De hypotheekakte een notariële akte waarmee het recht van hypotheek gevestigd wordt. In de hypotheekakte worden onder andere de naam van de geldgever en geldnemer opgenomen, gegevens van de notaris …