Stormloop op hypotheken

Stormloop op hypotheken
12 maart 2018

Februari was een recordmaand voor hypotheekaanvragen. Ze lagen 22% hoger dan in dezelfde maand in 2017, terwijl toen al alle records sinds 2011 gebroken werden. Hoe komt het dat er zoveel aanvragen worden gedaan? En wat zijn de hypotheektrends van de laatste tijd?

Afsluiten voordat de rente stijgt

Er zijn verschillende redenen waarom er afgelopen maand weer een record gebroken werd wat hypotheekaanvragen betreft. Zo zijn de rentes weer voorzichtig omhoog aan het gaan, en ondanks alle geruststellingen dat het wel mee zal vallen met het doorstijgen van de percentages, willen veel kopers graag nog hun hypotheek afsluiten voordat ‘hun’ rente ook maar een tiende procentpunt stijgt.

Grote hypotheekbedragen

Maar misschien nog wel een belangrijker reden van het hypotheekrecord: de (oververhitte) woningmarkt. Er worden een heleboel woningen verkocht, maar dan voornamelijk in de duurdere sector. Niet voor niets is het aantal hypotheken tussen de €50.000 en €250.000 gezakt naar onder de 50%. Ook het aantal aanvragers dat een gezamenlijk inkomen heeft tot €50.000 is met bijna een derde gedaald. Er worden dus ontzettend veel hypotheken afgesloten, maar dit fixeert zich steeds meer op bepaalde leeftijds- en inkomensgroepen.

Afkopen spaarhypotheek

Naast de ‘hoge hypotheektrend’, is er nog iets opmerkelijks gaande in de hypotheekbranche. Zo blijkt dat in de eerste periode van 2018 veel mensen die nog een spaarhypotheek hebben lopen, deze afkopen bij verhuizing. Hoewel ze nog steeds recht hebben op hypotheekrenteaftrek, lijken mensen behoefte te hebben aan meer simpele hypotheek, waarvan de schuld maandelijks lager wordt.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Limiet roodstand verlagen naar 250 euro niet mogelijk bij grote banken
Hypotheekmarkt: de crisis is voorbij

De hypotheekmarkt floreert en draait weer als vóór de crisis. In het afgelopen kwartaal werden ruim 72.000 hypotheken afgesloten: 16 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel de … lees meer

Voordeel hypotheekrenteaftrek grotendeels naar rijkste huishoudens
Onrust omtrent beperking hypotheekrenteaftrek onnodig
Lagere boeterente werkt alleen bij ‘nieuwe’ gevallen
Een blik op de hypotheekrente ontwikkeling
Over hypotheken

Vervreemden

Vervreemden is het wisselen van eigenaar. Dit begrip behelst meer dan alleen verkopen, men kan zaken bijvoorbeeld ook schenken of ruilen.