Belangrijkste gemiddelde rentetarief niet meer onder de 2%

7 maart 2018

Er lijkt langzaam een einde te komen aan de ‘historische lage rentetarieven’, waar we het afgelopen jaar vaak van spraken. De rente stijgt weer, zo is te zien in het meest standaard rentetarief, tien jaar vast met NHG, die ligt gemiddeld gezien weer boven de magische 2%-grens.

Laagterecord

Het was mei 2016 toen de rente van de voornoemde tien jaar rentevast met Nationale Hypotheekgarantie onder de 2% kwam. Bijna zonder uitzondering bleef ze daaronder. In het najaar van ’16, in oktober, werd zelfs een laagterecord bereikt van 1,73%. Deze percentages zijn voorlopig even verleden tijd, zo voorspellen verschillende adviesgroepen. Gemiddeld tenminste, er zijn natuurlijk rentetarieven die onder de 2% blijven hangen.

Concurrentiepositie

In de komende weken zal de gemiddelde hypotheekrente nog licht stijgen, zo verwacht men. Voor een plotselinge extreme rentestijging hoeft de huizenkoper voorlopig nog niet bang te zijn, hiervoor is de concurrentie op de hypotheekmarkt te groot. Een concurrentiepositie behoud je immers als je een relatief voordelig product aanbiedt.

Grote rentestijgingen in 2019

In Amerika stijgt de rente inmiddels flink, maar dat betekent niet dat dit ook in Nederland direct gebeuren gaat. De bestuursvoorzitter van ABN Amro zei hier eerder in het AD over: ‘Ik verwacht dat dit in Europa en Nederland iets langer zal duren, omdat de Amerikaanse economie écht voorloopt op die van ons.’ Het economisch bureau van de Rabobank is dezelfde overtuiging toegedaan, ze verwacht grote rentestijgingen (pas) in 2019.

Wat te doen?

Wat heeft het voorgaande voor invloed op jouw hypotheek? Heb je net een lening met een lange rentevaste periode afgesloten, is er niets aan de hand. Maar als de rentevaste periode van je hypotheek binnenkort (binnen 1,5 jaar) afloopt, loont het de moeite om advies in te winnen of het voordelig is om over te sluiten. Ook als je rentevaste periode nog wat langer duurt, kan er gekeken worden of het voordelig is de hypotheek op te breken of rentemiddeling toe te passen. Voor starters geldt: probeer waar mogelijk vóór 2019 een hypotheek af te sluiten– met een lange rentevaste periode.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Gedwongen verkoop

De geldgever mag op basis van het hypotheekrecht indien een cliënt achterstallig is in het betalen van rente en aflossing overgaan tot verkoop van de woning. Dit noem je gedwongen …