Steeds minder achterstanden op hypotheek

21 mei 2019

Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) publiceerde recent hun halfjaarlijkse Hypotheekbarometer. Dit keer was er vooral goed nieuws te melden: het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand op de hypotheek blijft dalen.

Dalende trend

Op 1 april 2019 hebben nog 73.000 consumenten een betalingsachterstand van minstens drie maanden op hun hypotheek. Deze groep was een halfjaar eerder nog een stuk groter. Toen waren er 80.000 mensen met een serieuze achterstand, en een jaar geleden lag dit aantal zelfs op bijna 86.000. Hoe valt deze trend te verklaren?

10.000 mensen lossen achterstand in

De economie groeit al een hele tijd, dat maakt deze dalende trend extra zichtbaar. Al sinds juli 2015 neemt het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun lening af. Het afgelopen half jaar specifiek kwamen er 3.800 consumenten bij met een serieuze achterstand. Aan de andere kant wisten maar liefst 10.000 consumenten hun betalingsachterstand helemaal in te lossen.

Drie maanden niet betalen

Je hebt als huiseigenaar met een hypotheek een serieuze betalingsachterstand als het je drie maanden achtereen niet lukt om de rente en aflossing te betalen. Meestal doen consumenten met er in zo’n situatie tussen de 7 en 12 maanden over om de achterstand helemaal te herstellen. In welke leeftijdscategorie vinden we nu de meeste betalingsachterstanden? De Hypotheekbarometer laat zien dat maar liefst een derde zich in de leeftijdscategorie 41-50 jaar bevindt.

Zorgen over verzwijgen studieleningen

Binnen de genoemde leeftijdsgroep vinden veel echtscheidingen plaats, gaan kinderen studeren (duur!) en kan baanverlies een grote impact hebben op de betaalbaarheid van de vaste lasten. Stichting BKR is zelf niet direct bezorgd over deze specifieke categorie, maar juist over wat er nu veel gebeurt – starters die hun studieleningen verzwijgen, wat leidt tot overkreditering en uiteindelijk kan resulteren in grote schuldenproblematiek binnen deze groep.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Oververzekering

Als het verzekerd bedrag hoger is dan de werkelijke waarde van het goed, ben je onverzekerd. Dit betekent vaak dat je teveel premie betaalt, want je krijgt nooit meer dan …