Spaar- en aflossingsvrije hypotheken steeds kostbaarder

12 december 2018

Als je rentevaste periode afloopt als consument, maak je nieuwe renteafspraken. Voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek of een spaarvariant kan de nieuwe rente flink hoog uitpakken. Banken hebben deze namelijk fors verhoogd ten opzichte van nieuwe(re) hypotheekvormen.

Verschil van 0,85%

Het verschil tussen de rente van bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek is inmiddels opgelopen tot zo’n 0,85% voor een rentevaste periode van twintig jaar. Zo berekende het FD dat als een klant met een aflossingsvrije hypotheek van €300.000 die een nieuwe rentevaste periode van twintig jaar ingaat, in totaal €80.000 meer betaalt aan rente dan iemand die over dezelfde periode een annuïteitenhypotheek afsluit.

Grootbanken

Een aantal jaar geleden vroegen de meeste banken nog ongeveer dezelfde rente voor alle soorten hypotheken, ze rekenden maximaal een opslag van 0,2% voor de ‘oudere’ hypotheekvormen. Tegenwoordig is dit verschil, zo berekende Van Bruggen Adviesgroep, opgelopen naar 0,5%  tot max. 0,85%. Dit gebeurt niet bij alle geldverstrekkers, maar voornamelijk bij de grootbanken.

Sturingsmiddel

Omdat een spaar- of aflossingsvrije hypotheek risicovoller is dan een annuïteiten- of lineaire hypotheek, rekent de geldverstrekker sowieso een kleine renteopslag van bijvoorbeeld 0,2%. Nu dienen de grote renteverschillen van tegenwoordig niet alleen om het risico te ondervangen, zo verklaart één van de grootbanken, maar als sturingsmiddel. Ze willen de klant graag sturen in de richting van een hypotheek waarin ze structureel aflossen en niet aan het einde van hun looptijd met een grote restschuld zitten.

Advies nodig?

Als je je spaar- of aflossingsvrije hypotheek wil aanhouden aan het einde van de rentevaste periode, kun je beter je lening oversluiten bij een niet-bank, bijvoorbeeld een verzekeraar. Toch kan het onder de streep soms juist de moeite lonen om over te stappen op een van de ‘nieuwe’ hypotheekvormen. Graag adviseren we je in de voordeligste en voor jou best passende vervolgstap bij het aflopen van je rentevastperiode. Neem hier contact met ons op!

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Overwaarde

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld, voor zover dit positief is. Dit is ‘stil’ vermogen, besloten in een woning.