Senioren kiezen voor lange looptijd

18 juli 2018

Niet alleen starters profiteren van de lage hypotheekrente voor de komende dertig jaar (als ze een betaalbare woning kunnen vinden), ook steeds meer bijna-gepensioneerden zet hun rente voor lange tijd vast. Dat is mogelijk door de nieuwe regelgeving.

Nog geen 3%

Eén op de tien vijftigers en zestigers zet de rente tegenwoordig voor dertig jaar vast, zo blijkt uit recent onderzoek. Tot ver in de tachtig zijn ze zo verzekerd van een lage hypotheekrente, dat biedt rust en stabiliteit. De meeste ouderen die nu een hypotheek afsluiten kiezen voor een aflossingsvrije variant, als je die voor dertig jaar vastzet, betaal je nog geen 3% rente.

Veranderde regels

Dat zo’n grote groep senioren nu kiest voor een lange looptijd van hun hypotheek, heeft ook te maken met de veranderde regels. Tot voor kort was het haast onmogelijk om tot tien jaar vóór pensionering een hypotheek af te sluiten, omdat er dan al gerekend werd met het pensioeninkomen en vele fictieve lasten werden berekend.  In plaats daarvan wordt er sinds vorige maand rekening gehouden met de reële lasten van een pensionado. Dit kan uiteindelijk tienduizenden euro’s schelen in de hypotheeksom.

Weinig risico

Ouderen sluiten vaak een hypotheek af die maar een deel van de woningwaarde dekt. Ook zit er vaak veel overwaarde in de woning, waardoor een dergelijke lening voor de hypotheekverstrekker heel weinig risico met zich meebrengt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Onroerende zaak

Onder onroerende zaak wordt verstaan de grond of een zaak die duurzaam verenigd is met de grond. Het begrip vastgoed wordt hiervoor ook wel gebruikt, maar heeft anders dan onroerende …