Ouderen kunnen hogere hypotheek met NHG afsluiten

19 juni 2018

Voor senioren was het tot voor kort ingewikkeld om een (nieuwe) hypotheek af te sluiten. De maximale hypotheek werd namelijk berekend op basis van het pensioeninkomen én ging uit van  zogenoemde fictieve lasten. Dat houdt in dat de verstrekker ervan uitgaat dat je als klant aflost, terwijl dat bij veel ouderen niet het geval is. Wat is er veranderd?

Reële lasten

De rekenregels van de Nationale Hypotheek Garantie zijn gunstiger geworden voor senioren. In plaats van dat ze uitgaan van de fictieve lasten, wordt er vanaf heden rekening gehouden met de reële lasten van een pensionado. Dit kan uiteindelijk tienduizenden euro’s schelen in de hypotheeksom.

Extra maatwerk

Een oudere die kleiner wil gaan wonen en daarom een nieuwe hypotheek moet afsluiten, kan rekenen op extra maatwerk. Vaak neemt een senior een flinke overwaarde en een aflossingsvrije hypotheek mee vanuit het ‘oude’ huis. De nieuwe hypotheek die ze afsluiten voor de kleinere woning, is vaak ook aflossingsvrij. Dit is namelijk veel voordeliger dan een liniaire of annuïtaire hypotheek, omdat alleen maar de rente betaald hoeft te worden. Nu wordt er voor deze aflossingsvrije variant rekening gehouden met de reële, in plaats van fictieve lasten.

Beperkt beschikbaar

Hoewel de rekenregels van de NHG zijn aangepast, wil dat niet direct zeggen dat elke hypotheekverstrekker hier rekening mee houdt. De ING en ABN Amro werken al met de nieuwe regels, maar voor veel andere partijen geldt waarschijnlijk dat er vooralsnog een beperkte beschikbaarheid is van een dergelijke lening.

NHG

Dit maatwerk geldt ook alleen voor de hypotheken met NHG, wat betekent, tot een maximaal leenbedrag van €265.000. Voor veel jonge mensen op huizenjacht is de aanpassing van toetsingsnormen ook goed nieuws: ouderen kunnen makkelijker verhuizen naar een seniorenwoning, waardoor er meer eengezinswoningen vrij komen voor starters.

Staat jouw leeftijd op een of andere manier in de weg bij je hypotheekaanvraag? Overleg eens met ons wat we voor je kunnen betekenen!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Ouderlijke boedelverdeling

Ouders maken over en weer een testament en zo wordt vastgesteld wie wat krijgt. Dit wordt de ouderlijke boedelverdeling genoemd. Dit testament geldt alleen bij vererving tussen ouders en (klein)kinderen.