Recordaantal hypotheken afgesloten in 2020

7 januari 2021

Het was in alle opzichten een jaar dat we niet snel gaan vergeten, óók niet op hypotheekgebied, zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. Nog nooit zijn er zoveel hypotheken aangevraagd voor de aankoop van een woning – ruim 300.000. Ook werd er ontzettend veel overgesloten in 2020, een slordige 225.000 hypotheekhouders sloten over.  

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een huis lag afgelopen jaar 10% hoger dan in 2019, wat ook al een recordjaar was. Als je hypotheekaanvragen van oversluiters meetelt, is er zelfs een toename van bijna 25%.

Foute voorspellingen

Vlak na de uitbraak van de coronacrisis zag je dat er veel meer hypotheken dan gemiddeld werden aangevraagd. Men ging ervan uit dat de hypotheekrente flink zou toenemen, en wilde dat voor zijn. Uiteindelijk kwam die voorspelling niet uit: de rente is alleen maar verder gedaald.  

Verschillende economen (o.a. van de Rabobank) voorzagen een omslag op de huizenmarkt in de loop van 2020. Door de crisis neemt de baanzekerheid af, waardoor de aankoop van een woning door velen zou worden uitgesteld, zo redeneerden ze. Ook hier is tot op heden weinig tot niets van te merken.

Gemiddelde hypotheekbedrag neemt toe

Niet alleen het aantal hypotheekaanvragen nam toe, ook het gemiddelde hypotheekbedrag. Dat lag over heel 2020 genomen op €312.100,-, maar liefst 7,4% hoger dan het jaar ervoor. De gemiddelde woningwaarde nam nog verder toe, met 9,4% naar €386.000,-. Deze bedragen maken al duidelijk dat het niet een best jaar was voor starters. De meeste woningen die van eigenaar wisselden bevonden zich in het hogere segment van de markt. De starters die wél een woning konden kopen, brachten veel vaker eigen geld mee.

Ideale thuiswerkplek

De coronacrisis zorgde voor nog een opmerkelijke stijging op de hypotheekmarkt: er werden veel meer hypotheken voor verbouwingen afgesloten. Zo’n 3,1 miljard euro, meer dan het dubbele als je het vergelijkt met 2019. Mensen waren veel meer thuis te vinden afgelopen jaar en staken vakantiegeld in het realiseren van die ideale thuiswerkplek of de perfecte tuin om de zomer door te brengen.

Heb jij het huis van je dromen gevonden? Of wil je je hypotheek oversluiten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Laten we van 2021 weer een recordjaar maken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Onderhandse verkoopwaarde

De onderhandse verkoopwaarde wordt ook wel de vrije verkoopwaarde genoemd. Dit is de waarde die de woning heeft in het normale handelsverkeer, wanneer deze niet verhuurd en leeg wordt opgeleverd.