Recordaantal hypotheekaanvragen in 2019

14 januari 2020

Afgelopen jaar is het hoogste aantal hypotheken ooit aangevraagd. Het aantal nam toe met 10% ten opzichte van 2018. Waar komt die explosieve groei vandaan? Het heeft vooral met oversluitingen en tweede hypotheken te maken.

106 miljard euro

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat zo’n vier van de vijf aanvragen voor een hypotheekofferte registreert, presenteert interessante cijfers over 2019. Zo registreerden ze bijna 430.000 hypotheekaanvragen, voor een totaalbedrag van ruim 106 miljard euro. Nog nooit zijn er zoveel aanvragen in één jaar gedaan, ook nog nooit voor zo’n hoog bedrag.

Gepensioneerde oversluiters

Er is één specifieke groep hypotheekaanvragers die enorm is toegenomen, namelijk de gepensioneerde oversluiters. De groep is gestegen met zo’n 42% naar ruim 26.000 aanvragen. Bij jonge starters op de woningmarkt was een bijna tegenovergestelde trend meetbaar. Ten opzichte van 2018 deed deze groep 11% minder hypotheekaanvragen, zo berekende het hypotheekregistratienetwerk.

November drukste maand

Het HDN berekent niet alleen de hoeveelheid hypotheekaanvragen, maar ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning. Die ging het afgelopen jaar licht vooruit, met bijna 3%. Daarnaast was qua hypotheekaanvragen november de drukste maand, met zo’n 20.000 oversluitingen. Toevallig, of misschien juist niet, is in die maand ook de laagste rente van 2019 geregistreerd.

Ook wij zaten niet stil in 2019 en hebben vele, vele tevreden klanten aan een passende hypotheek geholpen. Ook voor dit nieuwe jaar geldt: bij ons kun je terecht voor persoonlijk, betrokken financieel advies!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Expiratiedatum

De expiratiedatum is de datum dat een contract of afspraak afloopt. Bijvoorbeeld de einddatum van een verzekering of rentevastperiode.